GGD Friesland


24 januari 2005

Project "Gezonde Start " gaat de lucht in.

Op woensdag 26 januari gaat het project "Gezonde Start" van start op de buurtschool "de Plataan" in de wijk Heechterp/Schieringen in Leeuwarden.

Onder luid getrommel en op het startsein van de heer Krol, wethouder van Onderwijs, gaan rond 10.00 uur honderden ballonnen de lucht in. Elk kind heeft aan de ballon een gezonde of respectvolle boodschap gemaakt.

Op deze dag zijn er verschillende activiteiten. Voor de peuters van peuterspeelzaal "de Regenboog" en van kinderdagverblijf "Jip en Janneke"" en de jongste schoolkinderen van de Plataanschool komt Poppentheater Rozemarijn met de voorstelling "Stampei op de Kinderboerderij". Voor de oudste schoolkinderen en ouders is er een demonstratie van breakdance en rap.

Hierna volgen er tot de zomervakantie verschillende gezonde activiteiten voor de kinderen en hun ouders en activiteiten die gaan over respectvol omgaan met elkaar. Het doel is om met ouders, kinderen en beroepskrachten er naar toe te werken dat de buurtschool aangemerkt kan worden als "Wereldschool". Een school krijgt deze naam als 70% van de kinderen, ouders en beroepskrachten verklaren dat respect en verdraagzaamheid van groot belang zijn voor de school. Centrum Tûmba, organisatie tegen uitsluiting en voor mondiale bewustwording en actie, is ook betrokken bij bovenstaande activiteiten.

Het project Gezonde Start is een initiatief van GGD Fryslân. Naast Heechterp/Schieringen in Leeuwarden wordt het project ook uitgevoerd in het dorp Kootstertille in de gemeente Achtkarspelen. Het project richt zich op de gezondheidsbevordering van kinderen van 0 - 12 jaar. In beide plaatsen zijn projectgroepen opgezet. Deelnemers hiervan zijn de thuiszorginstellingen, de peuterspeelzaal, het kinderdagverblijf, de scholen, het welzijnswerk, de betreffende gemeente en GGD Fryslân. In het voorjaar zijn kinderen, ouders en beroepskrachten betrokken bij het kiezen van thema's voor dit tweejarig project. Op 4 bijeenkomsten hebben ouders en beroepskrachten uit de ongeveer 60 onderwerpen de voorkeur gegeven aan de volgende onderwerpen: sociaal gedrag van kinderen, opvoeding, gezond en ongezond eten, verkeersveiligheid, vrijetijdsbesteding. Op de scholen zijn met de kinderen in totaal 11 kringgesprekken gevoerd. De belangrijkste onderwerpen die de kinderen aangaven waren: pesten/ruzie/geweld, slapen/slaapproblemen en gezond eten en snoepen. Met kinderen, ouders, en beroepskrachten is vervolgens besproken welke activiteiten er bij de verschillende onderwerpen gewenst zijn.

De beide projectgroepen hebben zich over de uitkomsten gebogen. Opvallend is dat de uitkomst in Heechterp/Schieringen en Kootstertille niet veel van elkaar verschilt. Terwijl het gaat om een stedelijke en om een plattelands situatie. Voor beide plaatsen ligt er nu een activiteitenplan. In het schooljaar 2004 - 2005 staat het thema sociaal-emotioneel gedrag op de voorgrond. Er is aandacht voor onder andere opvoeding, sociale vaardigheden, ruzie, pesten, vooroordelen en respect. In het schooljaar 2005 - 2006 komt het thema een gezonde leefwijze aan de orde met aandacht voor voeding, slapen en vrijetijdsbesteding. Ook bij de voorbereiding of uitvoering van deze activiteiten krijgen kinderen, ouders en beroepskrachten een belangrijke rol.

Voor vragen naar aanleiding van dit persbericht kunt u contact opnemen met:

Gerda Kalsbeek, communicatiemedewerker GGD Fryslân. T. 06 - 215 50 103