PERSBERICHT - 2005-01-25

Geschiedenis van dé grootste hit van de Tweede Wereldoorlog

Lilli Marlene in Nationaal Bevrijdingsmuseum

In het Nationaal Bevrijdsingsmuseum 1940-1945 in Groesbeek is van tot 15 april 2005 de tentoonstelling te zien over Lilli Marlene, de grootste hit van de Tweede Wereldoorlog. Het is méér dan een soldatenlied over afscheid en een onzekere thuiskomst.

Het oorspronkelijk Duitse lied was populair onder zowel Duitse als geallieerde troepen, omdat het de menselijke gevoelens in oorlogstijd zo treffend verwoordde: de scheiding van geliefden, heimwee, eenzaamheid en angst voor de dood.

De uitwerking ervan reikt tot ver na de oorlog. Ook in deze tijd raakt Lilli Marlene je nog steeds recht in het hart. In de tentoonstelling wordt het verhaal in beeld en geluid weergaloos tot leven gebracht.

De mythe van Lilli Marlene werd grootgemaakt door artiesten als Lale Andersen, Marlene Dietrich, Bing Crosby en Perry Como. Het lied werd onderwerp van veel theater- en cabaretuitvoeringen, documentaires en speelfilms. In talloze talen werd het lied vertaald. In de laatste decennia bezongen zelfs Punk- en Heavy-metal bands Lili Marleen een melancholisch wereldsucces vol tegenspraken.

Er ontstonden steeds nieuwe varianten van het lied, maar ook parodieën en propagandistische gedichten. Zo riepen onder andere pamfletten van de Sowjets de Duitse soldaten op om naar hun Lili Marleen terug te keren. Norbert Schultze, componist van het lied met de toegan- kelijke melodie, kwam er na de oorlog dankzij Lilli Marlene vrij goed vanaf, hoewel hij met liedjes als "Bomben auf Engelland" en "Vorwärts nach Osten" carrière had gemaakt.

Lilli Marlene: een Schlager maakt geschiedenis, tot 15 april 2005.

Te zien, te horen en te beleven in:

Het Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945
Wylerbaan 4, Groesbeek
Tel. 024-3974404
E-mail: info@bevrijdingsmuseum.nl
Internet: www.bevrijdingsmuseum.nl