PROEFDIERVRIJ

Genetische manipulatie van dieren in plaats van patiëntenhulp

Dit is een origineel persbericht


-----

Genetische manipulatie van dieren in plaats van patiëntenhulp Proefdiervrij vraagt rechter om dierexperimenten stop te zetten

Den Haag, 24 januari 2005 - De vereniging Proefdiervrij heeft de rechter gevraagd een voorlopig einde te maken aan onderzoek van het Universitair Medisch Centrum Utrecht (UMCU). Het betreft genetische experimenten met dieren voor onderzoek naar eetstoornissen. De experimenten vervangen de therapeutische hulp die het UMCU biedt aan patiënten met eetstoornissen. Op 25 januari dient de zaak als een verzoek om een voorlopige voorziening (een soort kort geding).

Veel dierenleed
In oktober 2004 kreeg het UMCU toestemming van minister Veerman (Landbouw) om muizen genetisch te manipuleren ten behoeve van onderzoek naar eetstoornissen. Bij de dieren worden menselijke eetstoornissen als anorexia of obesitas 'ingebouwd'. Of patiënten ooit enige baat bij het onderzoek zullen hebben, is hoogst onzeker. Bij eetstoornissen zijn vooral maatschappelijke factoren van belang ('het slankheidsideaal'). Wat wèl zeker is, is dat het onderzoek veel dierenleed oplevert. Bij de proeven kunnen op termijn duizenden dieren worden gebruikt.

UMCU staakt therapieën eetstoornissen
Tegelijk met het aanvragen van het proefdierenonderzoek heeft het UMCU besloten om de deeltijdbehandeling van patiënten met een eetstoornis af te stoten. Dat blijkt uit antwoorden van minister Hoogervorst (Volksgezondheid) op Kamervragen (antwoord van 25-6-2004). De minister schrijft: 'Nu in het nieuwe meerjarenbeleid eetstoornissen geen prioriteit meer zijn, is men dientengevolge voornemens ook de bovenregionale behandeling op termijn te staken.' De behandeling van patiënten met eetstoornissen is inmiddels overgedragen aan een andere zorginstelling.

In strijd met het advies van de Gezondheidsraad Het UMCU richt zich hiermee eenzijdig op de genetische achtergrond van eetstoornissen. Dit is in strijd met het advies dat de Gezondheidsraad op 28 april 2003 uitbracht aan de regering. In dat advies schrijft de Raad dat omgevingsfactoren 'van doorslaggevende betekenis' lijken te zijn, terwijl genetische factoren een kleinere rol spelen. De Raad stelt bovendien dat therapieën bij patiënten met eetstoornissen succesvol zijn, maar dat deze therapieën te snel worden beëindigd, waardoor het effect niet blijvend is.

Investeren in therapieën
Het UMCU heeft de succesvolle behandeling van patiënten dus afgestoten en ingeruild voor eenzijdig genetisch onderzoek met muizen naar diezelfde eetstoornissen. Dat is voor Proefdiervrij onaanvaardbaar. Zeker daar de Gezondheidsraad concludeert dat genetische factoren niet doorslaggevend lijken te zijn bij eetstoornissen. Proefdiervrij vindt dat patiënten met eetstoornissen vooral baat vinden bij verdere investeringen in de behandeling, zodat deze niet meer voortijdig beëindigd worden.

Proefdiervrij heeft het ministerie van Landbouw in de zomer van 2004 gewezen op deze tegenstrijdigheden en gevraagd om de vergunning voor het onderzoek niet te verlenen. De minister heeft de vergunning toch verleend. Tegen deze beslissing is Proefdiervrij in beroep gegaan. Dat beroep is nog niet voor de rechter geweest. Tegelijk heeft de vereniging in een verzoek om een voorlopige voorziening aan de rechter gevraagd om het onderzoek op te schorten tot de definitieve uitspraak van de rechtbank. De zitting in deze zaak dient aanstaande dinsdag 25 januari om 10.30 uur bij de Haagse rechtbank.