Nieuw-Vlaamse Alliantie


N-VA vraagt bewezen kennis van het Nederlands als criterium bij toewijzing van een sociale woning (25/01/05)

Gisteren werd er in de bevoegde commissie van het Vlaams Parlement aan minister Keulen een aantal vragen gesteld omtrent de kennis van het Nederlands als criterium bij de toewijzing van een sociale woning of appartement. Onlangs maakten de drie Antwerpse sociale woningmaatschappijen immers bekend dat ze een nieuw reglement hebben uitgeschreven waarin de kennis van de Nederlands als voorwaarde wordt gesteld bij verhuring in een sociaal woningblok. Bedoeling van het nieuwe reglement is om de samenlevingsproblemen in sociale woonblokken terug te dringen en te streven naar een betere sociale mix binnen de sociale huisvesting.

Minister Keulen, bevoegd voor Huisvesting, antwoordde dat hij naast de twee reeds bestaande criteria (inkomens- en bezitsvoorwaarden) ook de basiskennis van het Nederlands als voorwaarde zal opleggen bij het toewijzen van een sociale woning.

De N-VA steunt dit initiatief, maar heeft toch twee bedenkingen. Zo sprak minister Keulen over een vrijstelling voor nieuwkomers die werk hebben. Zij worden volgens de minister verondersteld Nederlands te kennen. Wie naar de praktijk kijkt, weet echter dat dit in heel wat gevallen niet zo is. Daarom stelt de N-VA dat alle nieuwkomers, zonder onderscheid, hun basiskennis Nederlands moeten bewijzen om bij onvoldoende kennis verplicht te worden een cursus te volgen. De N-VA meent dat dit ook de enige manier is waarop de maatregel de gelijkheidstoets door het Arbitragehof zal doorstaan.

Ook vraagt de N-VA bijzondere aandacht voor de situatie in de Vlaamse Rand. Volgens de redenering van minister Keulen, behoort iedere Franstalige automatisch tot de groep mensen die beschikken over een basiskennis van het Nederlands, en worden ze dus vrijgesteld van een taalproef. Omdat de praktijk uitwijst dat de kennis van het Nederlands niet steeds aanwezig is bij deze groep, vraagt de N-VA dat ook voor hen de bewezen kennis van het Nederlands als criterium zou gelden. Om dit mogelijk te maken dringt de N-VA er op aan om in het nieuwe sociale huurbesluit voldoende ruimte te laten aan de lokale overheden om bijkomende criteria op te leggen. Het aanbod aan sociale woningen in de Vlaamse rand is immers al zo klein, dat het opleggen van de kennis van het Nederlands onontbeerlijk is. Enkel op deze manier kunnen de Nederlandstaligen in de Rand een eerlijke kans krijgen bij de toewijzing van een sociale woning.

Auteur:
Voorzitter N-VA, Vlaams parlementslid
Bart De Wever

Meer informatie:
Contactpersoon: Piet De Bruyn, woordvoerder
Telefoon: 02 219 49 30
Fax: 02 217 35 10
E-post: piet.debruyn@n-va.be
Url: www.n-va.be