Rijksuniversiteit Groningen

Opinie 3: 'Overheid te streng voor de burger'

De eigen verantwoordelijkheid van de burger neemt toe. Terwijl vadertje staat zich terugtrekt, worden de eisen aan de burger opgeschroefd. De overheid wordt steeds strenger : formulier een dag te laat ingeleverd? Geen uitkering. Een zorgwekkende ontwikkeling, vindt Leo Damen, hoogleraar Bestuursrecht aan de RUG. "Het bestuursrecht is er niet om mensen op te voeden tot formulierkundigen."

Jarenlang kende het bestuursrecht het principe van de dienende overheid: de burger moest zo goed mogelijk worden geholpen. De ambtenaar achter het loket deed zijn best om de burger de helpende hand te bieden. Hierbij gold het concept van de ongelijkheidscompensatie: de burger zit in een structureel zwakke positie van onkunde en de overheid heeft de taak hem te helpen. Daar komt verandering in, constateert Damen. "De dienende overheid maakt plaats voor een dienende burger die meteen alles goed moet doen."

Formulierkunde

Zelf noemt Damen het een examen formulierkunde. Alleen al door het verkeerd invullen of te laat inleveren van een formulier kan een burger vergunning, uitkering, subsidie of schadevergoeding mislopen. De hoogleraar is het oneens met deze rigide houding. "Burgers moet je niet afvangen op bureaucratische handigheidjes. Nu struikelen ze over de horden, onderweg naar iets waarop ze in principe wel gewoon recht hebben."

Het is een culturele omslag onder ambtenaren, maar deels ook wetgeving, die tot deze strenge aanpak dwingt. Dit wordt onderstreept door bestuursrechters die de wetgeving strikter toepassen. Het is het gevolg van een grotere mentaliteitsverandering, aldus Damen. Ten onrechte. "Wie heeft er last van als je soepel bent?"

Bestuursrechtelijke poep

De omslag kwam in 1997 met het rapport van de commissie Van Kemenade. Die ervoer het bestuursrecht als poep waarover de overheid uitgleed bij het uitvoeren van grote infrastructurele projecten. Hiermee doelde de commissie op de procedures voor inspraak en bezwaar, die tot ernstige vertraging bij de aanleg konden leiden. Vanuit die gedachte zagen politici het bestuursrecht steeds meer als hinderpaal. "Als tegenreactie ontstaat nu de neiging om de burger in zijn eigen hok terug te dringen, aldus Damen, die wel begrijpt dat de overheid bij deze megaprojecten de procedure wil stroomlijnen. "Als grotere belangen spelen kan je streng zijn voor de burger, maar dit schiet te ver door."

Gek genoeg staat hier tegenover de ontwikkeling dat procedurefouten van de overheid zelf steeds meer worden toegestaan. "Op allerlei manieren probeert de overheid zich onder haar aansprakelijkheid uit te wringen. De houding van het bestuur is: wij mogen wel fouten maken, maar als jij schade hebt, dan heb je pech gehad. Maar als de overheid steeds strenger wordt voor de burger, dan kunnen we ook meer van de overheid verwachten."

Tweedeling

Damen pleit voor een bestuursrecht van twee niveaus van strengheid. Bij meerpartijenverhoudingen, met complexe verhoudingen en grote belangen, mogen procedureregels strikt worden toegepast. Maar bij tweepartijenverhouding, bij de eenvoudige burger aan het loket, moet de overheid zich veel soepeler en dienend opstellen. "Werp niet teveel juridische obstakels op. Geef iemand gewoon waar hij recht op heeft. Daar hebben ambtenaren en bestuur zeker de ruimte voor."

Curriculum Vitae

Leo Damen is hoogleraar Bestuursrecht en decaan van de faculteit der Rechtsgeleerdheid aan de RUG. Van 1995 tot 1998 was hij raadsheer in de Centrale Raad van Beroep; thans is hij raadsheer-plaatsvervanger in die Raad en rechter-plaatsvervanger bij de rechtbank Groningen. Verder is hij redacteur van AB, annotator voor Ars Aequi en lid van de Commissie algemene regels van bestuursrecht. Hij promoveerde in 1987 op het proefschrift "Ongeregeld en ondoorzichtig bestuur". Daarnaast publiceerde hij over een verscheidenheid aan onderwerpen binnen het algemeen deel van het bestuursrecht, zoals de `Awb-mens', over openbaarheid van bestuur, over onrechtmatige overheidsdaad en schadevergoeding, over bestuurlijk toezicht en over subsidierecht. In 1999 oreerde hij over "Eén burger, gefragmenteerd bestuur".

Informatie

prof.dr. L.J.A. Damen, tel (050) 363 56 99, e-mail: l.j.a.damen@rechten.rug.nl