Gemeente Geldrop-Mierlo


25 januari 2005

Nieuw afvalstoffenbeleid in Geldrop-Mierlo

Tarieven Geldrop, Mierlo gelijk getrokken

De voormalige gemeenteraden van Geldrop en Mierlo besloten voor de fusie tot handhaving van de afzonderlijke tarieven in beide kernen in 2004. De tarieven werden alleen aangepast aan de gemiddelde prijsstijging van de levensstandaard. In 2004 golden dus nog de oude tarieven van Geldrop en Mierlo. In de praktijk betekende dit dat burgers van dezelfde gemeente verschillende tarieven betaalden. In Mierlo werd toen minder betaald voor afval dan in Geldrop.

Om te bereiken dat voor alle inwoners dezelfde tarieven worden gehanteerd, heeft de gemeenteraad een werkgroep Afvalstoffenheffing ingesteld. De werkgroep kreeg bij aanvang wel de opdracht mee dat alle tarieven kostendekkend moeten zijn en dat het principe de vervuiler betaalt van toepassing is op de hoogte van de Afvalstoffenheffing. Dit betekent grofweg dat de inwoner die veel afval aanbiedt ook meer betaalt dan diegene die minder afval aanbiedt. Zij hebben bovendien bekeken of er besparingen mogelijk zijn, waardoor de tarieven wellicht omlaag kunnen, danwel niet verder hoeven te stijgen.

DE VERVUILER BETAALT
De werkgroep heeft geconstateerd dat de tarieven van de voormalige gemeente Mierlo niet kostendekkend waren. Dit betekent dat er vanuit de algemene middelen van de gemeente, bedoeld voor onder meer onderhoud, geld is toegevoegd aan de kosten van het inzamelen en verwerken van huisvuil.

Om tegemoet te komen aan het principe de vervuiler betaalt en om de algemene kosten te drukken is onder meer besloten om in Mierlo in 2004:

- te stoppen met het voor de eerste keer gratis op te halen van grof huisvuil, en

- ook te stoppen met de gratis inzameling van grof snoeiafval.

De vervuiler betaalt. Dat is en blijft dus het uitgangspunt van beleid voor de gehele gemeenteraad. Dan moet je ook durven kiezen voor minder populaire maatregelen als het afschaffen van alle daarmee strijdige gewoontes zoals het gratis ophalen van grofvuil of snoeihout in Mierlo. De gemeenteraad wil graag de kosten daar neerleggen waar ze gemaakt worden. Aan de andere kant vindt de gemeenteraad het van groot belang om daar waar dat mogelijk is hergebruik te stimuleren, zoals dat nu gebeurt bij glas en oud-papier.

BESPARINGEN
De Milieustraat aan het Emopad in Geldrop vormt één van de belangrijkste kostenposten in de afvalstoffenheffing. Gelet op deze kosten en het aantal bezoekers zou de gemeente het toegangstarief moeten verviervoudigen om de milieustraat kostendekkend te krijgen. Een verviervoudiging van de toegangstarieven is voor de burger niet acceptabel, daarom heeft de gemeenteraad ervoor gekozen om de tarieven met ingang van 1 januari 2005 te verdubbelen. Ook is besloten dat in 2005 een passensysteem wordt ingevoerd. Alleen inwoners van Geldrop-Mierlo en Heeze-Leende krijgen een pas. Bezoekers zonder toegangspas kunnen géén gebruik maken van de milieustraat in Geldrop. Op basis van ervaringen van andere gemeenten, die al eerder een dergelijk passensysteem hebben ingevoerd, is een besparing van 20% van de kosten haalbaar.

Verder heeft de gemeenteraad aan het college de opdracht gegeven om de volgende zaken te onderzoeken op kostenbesparing: a. Het opzetten van een retourshop-systeem (inzameling kunststof flacons, drankkartons en blik) in Geldrop met als doel de kosten te beperken door efficiency-maatregelen.
b. Het verder optimaliseren van het huis aan huis-inzamelsysteem voor restafval en GFT.
c. Het aanbieden van gelijke containermaat-mogelijkheden voor de gehele gemeente Geldrop-Mierlo.
d. Het nader onderzoeken van het functioneren van kringloopcentrum Het Goed, bezien wat de gevolgen zijn van kostenreductie en zonodig onderzoeken of andere deze functie willen en kunnen overnemen tegen lagere of geen kosten.

TARIEF VOOR INWONERS VERANTWOORD
Het kostendekkende voorstel van de werkgroep Afvalstoffenbeleid komt neer op een voor de gemiddelde inwoner verantwoord tarief. Zo betaalt een gemiddeld gezin of een eenpersoonshuishouden in vergelijking met enkele jaren geleden minder. Daar komt bij dat er sinds de invoering van het Diftarsysteem én het daarbij behorende flankerende beleid, voor de burger volop mogelijkheden zijn om het aantal aanbiedingen van afval te beperken.

Ten slotte moet de zogenaamde reserve afvalstoffenheffingstarief voorkomen dat er te grote schommelingen zijn in het afvalstoffenheffingstarief. Het is immers onmogelijk om exact in te schatten hoeveel kosten er gemaakt worden en wat de inkomsten zullen zijn. Als een burger minder vaak een container aanbiedt dan verwacht, heeft dit consequenties voor de kostendekking. Andersom is natuurlijk ook het geval, waardoor er geld overblijft. De reserve een soort van schommelfonds is dus bedoeld om meevallers in te storten en anderzijds om tegenvallers op te vangen.

TARIEVEN (MILIEUSTRAAT)
De tarieven zijn zodanig afgestemd dat het voor u loont als u verschillende afvalstromen correct aanbiedt. Het vastrecht bedraagt per perceel per belastingjaar: 110,40. Naast dit vaste bedrag betaalt u de volgende bedragen als u van een bepaalde dienst gebruik maakt:
- 1,15 (Afvalemmer van 25 liter, bestemd voor gft-afval)
- 1,25 (Afvalemmer van 25 liter, bestemd voor restafval)
- 3,40 (minicontainer van 80 liter, bestemd voor gft-afval)
- 3,75 (minicontainer van 80 liter, bestemd voor restafval)
- 5,60 (minicontainer van 140 liter, bestemd voor gft-afval)
- 6,15 (minicontainer van 140 liter, bestemd voor restafval)
- 9,10 (minicontainer van 240 liter, bestemd voor gft-afval)
- 10,15 (minicontainer van 240 liter, bestemd voor restafval)
- gebruik ondergrondse container per keer: 2,00
- aan huis inzamelen van maximaal 2 m³ grove huishoudelijke afvalstoffen exclusief tuinafval en bouw- en sloopafval: 40,00 per aanvraag;

- omwisselen van een container door een container van een ander volume: 20,00 per aanvraag

- het op aanvraag vervangen van de toegangspas voor de ondergrondse container per keer: 15,00

Bij de milieustraat gelden de volgende tarieven:
- wit- en bruingoed, kadavers kleine huisdieren, asbest tot 35m², afgewerkte olie (max. 5 liter), klein chemisch afval, glas, papier/karton, textiel, schoeisel, ijzer/metalen, banden van een personenauto (maximaal 4 stuks): 0,00

- niet-chemisch verontreinigde grond, blad / gras, snoeihout, maximaal
2 vuilniszakken of een daaraan gelijke hoeveelheid (80 liter), grof-restafval en bouw- en sloopafval tot maximaal 1m³:
- als u deze te voet of per fiets(kar) aanbiedt: 4,00;
- als u deze per auto aanbiedt: 10,00

- bouw- en sloopafval (vanaf 1m³ tot 2m³): 22,00