FNV

Federatieraad: WW moet inkomen beter beschermen

Werknemers die na de WW in de bijstand komen, moeten meer inkomensbescherming krijgen. Niet alleen het 'opeten van het eigen huis' blijft daarbij uit den boze, ook het afwijzen van hun uitkering wegens een verdienende partner is voor de FNV niet aan de orde. Die opdracht heeft de federatieraad de onderhandelaars van de FNV in de Sociaal-Economische Raad meegegeven. De SER moet voor 1 april advies geven over een nieuwe wet die het aantal WW'ers beperkt.

Van de FNV moet ook de sollicitatieplicht voor oudere werklozen van de baan, terwijl jongeren een sterk verbeterd WW-recht moeten krijgen.

De FNV houdt vast aan een WW van minimaal 70 procent van het laatst verdiende loon. Een beperking van de maximale duur van de WW, die is na veertig jaar werken maximaal vijf jaar, is voor de FNV niet bespreekbaar zolang de bijstandsrechten voor ouderen niet verbeteren. Die krijgen in het huidige stelsel na afloop van de WW vaak niets als ze een verdienende partner hebben.

FNV-bestuurder Ton Heerts noemt de inkomenspositie van werkloze oudere werklozen een breekpunt. "De werkgevers hebben boter op hun hoofd. Ze willen bij reorganisaties gemakkelijk van ouderen af en hun uitkering beperken. Werkloze ouderen die solliciteren, worden vervolgens niet aangenomen."

Het kabinet wilde aanvankelijk met strenge eisen aan het arbeidsverleden de toegang tot de loongerelateerde WW beperken. De zogeheten kortdurende WW - een half jaar 70 procent van het minimumloon - wilde het kabinet zelfs helemaal afschaffen. Vooral jongeren en flexwerkers zijn op de kortdurende WW aangewezen omdat zij in de regel te weinig gewerkt hebben voor de loongerelateerde WW.

De FNV pleit in de SER voor een variant waarbij iedereen, jong en oud, in de eerste fase van werkloosheid een half jaar tot 90 procent van het laatste loon krijgt. Daarna volgt er een periode die 70 procent van het laatst verdiende loon uitkeert. De duur van deze periode moet net als nu afhankelijk zijn van het arbeidsverleden.

"Bij werkloosheid moet alles gericht zijn op het vinden van werk.Vooral de eerst maanden zijn daarbij cruciaal. Door de hogere uitkering hoeven mensen niet in de rats te zitten of ze hun hypotheek of huur nog wel kunnen betalen,'' aldus Heerts.

De onderhandelingen in de SER zijn een rechtstreeks gevolg van het Museumpleinakkoord dat begin november werd gesloten. Het kabinet wilde eerst de toegang tot de WW bemoeilijken, de 'jongeren-WW' afschaffen en de ontslagvergoeding korten op de uitkering. In het akkoord van begin november 2004 beloofde het kabinet een `zwaarwegend belang' te hechten aan een alternatief van de SER als die het aantal WW'ers net zo beperkt als de kabinetsplannen.