Netwerk


VANAVOND IN NETWERK

Uitzenddatum: Ma. 24 januari 2005, 20.30u
Verslaggeving: Robbert ter Weijden en Karel van den Berg en Albert Reinders



Door de valpartij van Gerard van Velde is de discussie over de veiligheid in de schaatssport weer opgelaaid. Moeten schaatsers een helm op? Sommige deskundigen vinden van wel. In Netwerk een gesprek met neuropsycholoog Erik Matser en marathonschaatser en uitvinder op schaatsgebied Jan Maarten Heideman.

Nekbrace
Tijdens de 1000 meter van de wereldtitelstrijd in Salt Lake City ging Van Velde hard onderuit. Hij smakte daarbij met zijn hoofd tegen de grond. Met een hoofdwond en een nekbrace werd hij van het ijs gedragen.

Hechtingen
Eenmaal in het ziekenhuis bleken de verwondingen van Van Velde mee te vallen: een paar hechtingen bleken voldoende. Desondanks vroegen deskundigen zich af of het geen tijd is voor meer veiligheidsmaatregelen bij het schaatsen.

Snelheid
âDe snelheid in deze sport neemt toe en dan komt de vraag of de veiligheid wel voldoende is met het huidige pakket aan maatregelenâ, stelde Ab Krook, topsportcoördinator van de KNSB.

Training
De snelheid bij het schaatsen ligt rond de zestig kilometer per uur. In het (baan)wielrennen rijdt men gemiddeld zeventig kilometer per uur. Daar is de valhelm wel verplicht. Neuropsycholoog Erik Matser, die onderzoek deed naar hersenschade bij sporters, vindt dan ook dat schaatsers een helm zouden moeten dragen, in ieder geval bij intensieve trainingen.

Snijbeschermers
Het ISU wil wel maatregelen nemen, maar weet nog niet wat de beste optie is. Zo behoort een valhelm tot de mogelijkheden, maar sommige schaatsers - zoals voormalig baanwielrenner Jan Bos - pleitten eerder voor snijbeschermers rond de enkels.