Gemeente Breda

Breda verkeert nog steeds in zwaar weer

Economische_Barometer_kln.jpg

Vandaag hebben de gemeente Breda, Avans Hogeschool en Rabobank Breda voor de vierde maal op rij de uitkomsten van de Economische Barometer gepresenteerd. Dit is een meetinstrument om het economisch klimaat van de stad te peilen.

Dit is een gezamenlijk persbericht van de gemeente Breda, Avans Hogeschool en Rabobank Breda.

Bedrijfsleven, onderwijs en overheid kunnen de resultaten benutten als leidraad bij het maken van strategische keuzes. De economische barometer van 2003 gaf reeds zwaar economisch weer aan. Dit beeld zet zich in 2004 voort. Dat geldt zowel voor Breda als voor de rest van Nederland, al presteert Breda nog steeds bovengemiddeld in vergelijking tot andere grote steden.

Economische barometer en thermometer De resultaten van de Economische Barometer komen tot stand door middel van een thermometer en barometer, waarbij de thermometer de huidige economische situatie beschrijft en de barometer de toekomstverwachtingen weergeeft.

Thermometer: herstel bedrijfsleven, werkloosheid loopt verder op De thermometer beschrijft de huidige economische stand van zaken aan de hand van vijf indicatoren. Met een gemiddeld rapportcijfer van 6,5 (ten opzichte van een 6,3 in 2003), heeft de Bredase economie zich licht verbeterd. In 2003 scoorde Breda al hoog op inkomensniveau met het rapportcijfer 8,3. In 2004 is dat cijfer nog iets gestegen naar 8,4. Ten opzichte van 2003 zijn 2.000 banen verdwenen, waarmee de werkloosheid uitkomt op het niveau van de recessie van begin jaren negentig. Met een 5,8 doet de Bedrijfsactiviteit West-Brabant het aanzienlijk beter dan vorig jaar. Met enige voorzichtigheid kan de verwachting uitgesproken worden dat de Westbrabantse economie het conjuncturele dal is gepasseerd. Het herstel blijft, evenals het landelijk conjunctuurbeleid broos.

Barometer: aanzet tot herstel De wereldeconomie draait weliswaar een stuk beter, maar door de verslechtering van de prijsconcurrentiepositie in de afgelopen jaren is de Nederlandse economie niet in staat voluit van de internationale economische oplevering te profiteren. De arbeidsmarkt vertoont de eerste tekenen van herstel, maar de werkloosheid blijft oplopen. De Avans-stemmingsindicator voor de Bredase economie laat een wisselend beeld zien. De bezettingsgraad van het Bredase bedrijfsleven is voor het eerst onder de zes gedaald. De huidige bedrijfsactiviteit scoort een 6. Bemoedigend is de toekomstverwachting van het Bredase bedrijfsleven die is gestegen van een 6,0 naar een 6,4. Deze opgaande lijn komt vooral door de industrie. Zakelijke dienstverlening en de logistieke sector blijven achter.

De early warners die betrekking hebben op de uitgifte van kantoorlocaties en bedrijventerreinen laten voor 2005 een wisselend beeld zien. De leegstand van kantoren is nog iets toegenomen en de uitgifte aan bedrijventerreinen is nog verder gedaald tot onder het gemiddelde van de afgelopen jaren. Daarentegen is de opname aan kantoorruimte weer iets toegenomen en is ook de opname-aanbod-verhouding enigszins hersteld.

De meeste lokale basiscondities laten een relatief gunstig beeld zien voor Breda. Het woon- en leefklimaat zijn prettig, het opleidingsniveau van de beroepsbevolking is relatief hoog. Ook het inkomensniveau en de waardering van het bedrijfsleven voor het ondernemersklimaat van Breda liggen duidelijk hoger dan gemiddeld.

Breda Industriestad
Het economische beeld van Breda in 2005 lijkt in de eerste plaats bepaald te worden door de al aangekondigde ontslagen in vooral de industrie, die als een donkere wolk boven de Bredase economie hangen. Beruchte voorbeelden in Breda zijn het sluiten van Interbrew en Skil. Nog steeds kent Breda met 450 bedrijven en 10.000 banen een forse industriële sector. Qua werkgelegenheidsomvang komt Breda van de grote steden hiermee op de achtste plaats. Daarnaast zijn onderdelen van de dienstensector, zoals financiële, ICT-, logistieke en zakelijke dienstverlening, in toenemende mate afhankelijk van de industrie. Kenmerkend van de industrie is tenslotte dat ze sterk internationaal is georiënteerd. Al met al mag het belang van industrie als basis voor onze economie niet worden onderschat.

Industriële opklaringen
De Bredase industrie lijkt zich in een herstelfase te bevinden. De industriële ondernemers zijn eind 2004 duidelijk positiever dan in het begin van dat jaar. Toch moeten de resultaten met de nodige voorzichtigheid worden gehanteerd. Het stemmingsbeeld kent zowel regionaal als landelijk een zeer grillig verloop. Op basis van gesprekken met industriële ondernemers mag worden geconcludeerd dat industrie in Breda nadrukkelijk toekomstwaarde heeft. Dit vraagt echter nadrukkelijk een inspanning van alle economische actoren.

Het beeld van de logistieke sector en de zakelijke dienstverlening blijft minder positief. Beide sectoren geven de afgelopen periode een gunstiger beeld te zien dan de industrie, nu dreigen ze daar op achter te raken.

De partners van de Economische Barometer Breda willen de komende periode samen met andere partijen aan de slag gaan om de concurrentiekracht van het lokale en regionale bedrijfsleven te versterken.

Breda, 24 januari 2005