KONINKLIJKE METAALUNIE

Metaalunie juicht fiscale faciliteit voor scholing toe

NIEUWEGEIN - Premier Balkenende stelt voor om het opfrissen van kennis voor werknemers fiscaal te belonen. De Koninklijke Metaalunie wil een stap verder gaan met een fiscaal leerloon. Daarmee krijgt de werknemer een budget voor studie. De kwaliteit van de werknemers is immers van cruciale betekenis voor het Nederlandse bedrijfsleven. Slimmer werken is geen luxe maar een noodzaak.

Een fiscaal forfait, zoals de premier voorstelt, is een jaarlijkse verrekening achteraf met als doel behoud van inzetbaarheid. Maar om werknemers te stimuleren zich voortdurend te blijven ontwikkelen, is méér nodig. Volgens de Metaalunie zal een fiscaal leerloon, naar het model van het spaarloon, meer effect sorteren.
In de metaalsector volgt één op de vijf medewerkers jaarlijks een of andere vorm van bijscholing. Dat is aan de magere kant, vindt de Metaalunie. Zeker omdat in de techniek sprake is van snelle en ingrijpende veranderingen. Dit vereist dat medewerkers zich continu blijven bijscholen.

Uit een pilot met scholingsvouchers onder dertig metaalbedrijven (850 medewerkers) is gebleken dat het initiatief tot scholing in nagenoeg alle gevallen bij de werkgever ligt. De werknemer blijkt een afwachtende houding aan te nemen als het gaat om zijn inzetbaarheid. Een fiscaal leerloon zou hierin verandering kunnen brengen. De verantwoordelijkheid voor het investeren in eigen human capital hoort op de eerste plaats bij de werknemer te liggen, meent de Metaalunie. In de metaalbewerking kunnen werknemers daarbij rekenen op ondersteuning vanuit de Stichting OOM, het opleiding- en ontwikkelingsfonds voor de metaalbewerking.

Het fiscaal leerloon is één van de negen actiepunten uit het Metaalunie Industriemanifest. De ondernemersorganisatie overhandigde dit manifest aan het kabinet tijdens haar 100-jarige jubileumcongres.

De Koninklijke Metaalunie is met meer dan 11.000 leden de grootste ondernemersorganisatie voor het midden- en kleinbedrijf in de metaal. De leden hebben samen een omzet van 17 miljard euro en bieden werkgelegenheid aan 135.000 mensen.