Dienstenbond CNV

Archief

Achmea - Wel bereidheid, maar nog geen afspraken gevolgen huisvestingsbeleid
24-01-2005

Achmea en de CNV Dienstenbond hebben de problematiek rond het huisvestingsbeleid besproken. Tevens zijn ideeën en voorstellen uitgewisseld voor mogelijke oplossingen. Dit heeft echter nog niet geleid tot concrete afspraken. Achmea en de CNV Dienstenbond praten op korte termijn hierover verder.

Op donderdag 20 januari heeft er overleg plaatsgevonden tussen Achmea en de vakorganisaties over de sociale problemen die ontstaan door de samenloop van reorganisaties en het huisvestingsbeleid binnen Achmea. Tijdens dit overleg zijn ideeën en voorstellen uitgewisseld en besproken, maar hebben we niet kunnen komen tot concrete afspraken. Wel heeft Achmea de bereidheid getoond om op het gebied van reiskosten voor bepaalde groepen onder bepaalde omstandigheden meer te doen dan is overeengekomen in het sociaal plan. Dit omdat Achmea erkent dat het sociaal plan voor sommige groepen medewerkers onredelijk uitwerkt. Hierbij denkt zij met name aan die onderdelen waar eerst verplaatst wordt en daarna gereorganiseerd. Achmea heeft aangegeven naar aanleiding van het overleg na te willen denken over concrete afspraken. Binnenkort hebben we hierover opnieuw overleg met Achmea. Wij houden u van de uitkomsten op de hoogte.

ABU Sociale Zekerheid
Per 1 januari 2005 is men overgegaan tot het invoeren van een nieuw functie- en loongebouw bij de ABU SZ. Hierover zijn veel misverstanden ontstaan. Prioriteit was voor de bonden dat er niet weer uitstel zou komen van een harmonisatiefase. Daarom gingen wij akkoord met invoering per 1 januari 2005. Door verwarrende communicatie werd dit door het personeel opgevat als zouden de bonden al definitief akkoord zijn. Niets is minder waar. Echter, vele reacties kwamen los naar zowel bedrijf en bonden, met de nadruk op kritiek op de indeling in het functie- en loongebouw. Conform afspraak hebben bonden en bedrijf deze problemen in zijn geheel besproken. Er zal het één en ander gaan gebeuren. Omwille van duidelijke informatie hierover hebben wij ervoor gekozen, dat de werkgever de informatievoorziening voor zijn rekening neemt, in overeenstemming met de bonden.

Accounting House
De CNV Dienstenbond heeft met Achmea gesproken over de problematiek van de medewerkers, die langer dan 90 minuten moeten gaan reizen en een keuze moeten maken of zij toch mee gaan naar de nieuwe locatie. Op aangeven van de bonden was de keuzetermijn tevens verlengd naar 24 januari 2005. Wij hebben uitgebreid gesproken met de werkgever en bereidheid gevonden om te komen tot afspraken gezien de specifieke omstandigheid, dat er gereorganiseerd gaat worden pas nadat men verplaatst is. Dit brengt uiteraard onzekerheid met zich mee. Er moeten echter nog concrete afspraken worden gemaakt.

Tevens hebben wij bij Achmea aandacht gevraagd voor eventuele WW-risicos die kunnen optreden wanneer medewerkers van het actuariaat al enige dagen per week gedurende een langere periode op de nieuwe locatie gaan werken en vervolgens besluiten toch niet definitief over te gaan. Ik adviseer de betreffende leden dan ook hun bond hierover te raadplegen. De mensen die nog twijfelen of nadere afspraken willen afwachten adviseer ik om gebruik te maken van de mogelijkheid van een snuffelstage van 6 weken voordat men definitief op de nieuwe werkplek gaat werken.

Achmea Active
De CNV Dienstenbond heeft met Achmea de gevolgen van het locatiebeleid voor Achmea Active besproken. Tevens hebben we gevraagd of er de komende tijd sprake zal zijn van verdergaande outsourcing. Achmea Active heeft aangegeven dat er op korte termijn geen outsourcingstraject zal worden ingezet. Wel is Active bezig met een sourcings-nota, die echter niet gaat over outsourcing specifiek, maar als basis moet dienen voor de ontwikkeling van de strategieën. Ten aanzien van het locatiebeleid heeft de CNV Dienstenbond met name doorgevraagd naar het onderscheid tussen primaire en secundaire locatie en hoe lang de secundaire locatie blijft bestaan. Active heeft aangegeven dat de secundaire locatie door natuurlijk verloop zal verdwijnen, maar niet voordat daar opnieuw advies over wordt gevraagd aan de OR.

Levob
In het overleg zijn nadere stappen gezet in de harmonisatie van de arbeidsvoorwaarden. Wij zullen daar, al dan niet in combinatie met de werkgever, zo snel mogelijk op terugkomen naar de werknemers van Levob.

CAO
Er zijn afspraken gemaakt over een technisch overleg de komende week waarin wij met uw werkgever afspraken willen maken over het instellen van werkgroepen (bijvoorbeeld voor de uitgebreide pensioendiscussie die zal volgen n.a.v. het sociaal akkoord van november 2004) en een traject voor de CAO. De CNV Dienstenbond zal u daarna informeren over het traject en de voorstellen die wij voornemens zijn te doen. Uiteraard heeft u daar als lid ook een stem in.

Mocht u naar aanleiding van het voorgaande nog vragen en/of opmerkingen hebben dan kunt u contact met mij opnemen telefoonnummer (055)5772640 of e-mail: j.warnaar@cnvdibo.nl