SERV
Jozef II-straat 12-16
1000 BRUSSEL
Tel. (00 32) 2 209 01 11
Fax. (00 32) 2 217 70 08

Persbericht

Ilse Dielen, nieuwe SERV-voorzitter presenteert sociaal-economische uitdagingen 2005

Brussel, 24 januari 2005

T.a.v. de redactie,

Jaarlijks wisselt het voorzitterschap over de SERV. Dit jaar neemt Ilse Dielen (ACV) de fakkel over. Vandaag presenteerde zij op een persconferentie de uitdagingen waarvoor de SERV in 2005 staat.

In 2005 bestaat de SERV 20 jaar. Met het decreet van 1985 werd de GERV omgedoopt tot SERV. Momenteel is het wachten op de inwerkingtreding van het nieuwe decreet van 2004. De SERV wordt zowel strategische adviesraad voor EWT (economie, werkgelegenheid, toerisme) als overlegorgaan voor sociaal-economische ontwikkelingen op andere beleidsdomeinen. Ondertussen werd EWT wel verdeeld over vier ministers. Niettemin wil de SERV zijn rol blijven spelen zoals vroeger en de wisselwerking met de andere strategische adviesraden verbeteren. Daarbij moet ook de rol van de SERV voor mobiliteit worden uitgeklaard. Zo wordt de oprichting van een Luchthavencommissie overwogen.

Naast het overleg tussen sociale partners is er ook het drieledige overleg met de Vlaamse Regering in het Vlaams sociaal en economisch overlegcomité (VESOC). De SERV-partners hebben aan de regering gevraagd VESOC te herwaarderen. Het protocol van samenwerking werd opnieuw getekend en er werd een ambitieuze en nauwkeurige overlegkalender opgesteld, in het bijzonder ook voor de economische dossiers.

Concreet is er de afspraak om in het najaar een grondig debat te voeren over het innovatie- en industriebeleid. Zowel in het regeerakkoord als in de beleidsnota economie wordt de toekomst van ons industrieel weefsel stiefmoederlijk behandeld. Dat debat is sterk vervlochten met het debat over het innovatiebeleid. Daarbij gaat het er niet enkel om hoe de Vlaamse overheid kan bijdragen aan de technologische ontwikkeling die de Vlaamse industrie initieert, maar ook hoe de Vlaamse industrie kan bijdragen aan de technologische ontwikkelingen die de overheid vanuit maatschappelijke behoeften wil initiëren. Succesvolle innovatie lukt maar vanuit de integratie van technologische kennis, organisatorische verbetering en competentieontwikkeling bij het personeel. STV-Innovatie & Arbeid, de onderzoekscel binnen de SERV, beschikt via de TOA-survey (Techniek, Organisatie en Arbeid) over een voortreffelijk beeld over innovatie in de Vlaamse bedrijven.

In 2005 moet het Vlaamse werkgelegenheidsakkoord 2005-2006 uitvoering krijgen. Met vijf nieuwe sporen neemt het akkoord de strijd op tegen werkloosheid. Zowel de overheid, de sectorale partners als de SERV spelen in de uitvoering van het akkoord een belangrijke rol. De SERV moet zijn rol spelen voor de ontwikkeling van standaarden en ontbrekende beroepsprofielen om eind 2006 25 titels voor beroepsbekwaamheid in de steigers te kunnen zetten.

De SERV tracht ook meer te wegen op het Vlaamse Europabeleid. Vorig jaar werkten we constructief samen met de Vlaamse Regering m.b.t. de dienstenrichtlijn. De Vlaamse Havencommissie volgt intensief de havenrichtlijn op. Ook gaat er aandacht naar het Europese beleid inzake diensten van algemeen belang.

De SERV wil het Pact van Vilvoorde tegen de achtergrond van de Europese mid term-evaluatie van Lissabon evalueren en dit bij voorkeur samen met de regering. Daarvoor kan de SERV zich onder meer baseren op zijn tweede sociaal-economisch rapport Vlaanderen, dat weldra uitkomt en waarin Vlaanderen wordt gebenchmarkt in vergelijking met andere landen, maar ook met topregio's in Europa. Ook de uitgediepte sociaal-economische thema's en de rapporten van STV-Innovatie & Arbeid leveren knowhow voor de cruciale uitdagingen van het moment.

De werkbaarheidsmonitor van vorig jaar levert een schat aan onderzoeksgegevens over werkdruk, welbevinden in het werk, leermogelijkheden en combinatie arbeid en gezin. Hierin zit stof voor verdere analyse maar ook voor overleg rond een beleid om de werkbaarheidsgraad te verhogen.

Vorig jaar ging de commissie Diversiteit van start. Dit overleg moet in 2005 groeien. Voor 2005 ligt alvast een ambitieus werkplan klaar. Uitgangspunt blijft een groeipad richting evenredige participatie op de arbeidsmarkt tegen 2010.

Alle adviezen van de SERV vindt u ook op de SERV-website: www.serv.be Voor meer informatie over dit persbericht kan u contact opnemen met de SERV, Christine Jacobs, Communicatieverantwoordelijke, tel. 02/20.90.188, cjacobs@serv.be