SERV
Jozef II-straat 12-16
1000 BRUSSEL
Tel. (00 32) 2 209 01 11
Fax. (00 32) 2 217 70 08
Persbericht
SERV evalueert Vlaamse begroting
Brussel, 24 januari 2005
T.a.v. de redactie,
Jaarlijks onderwerpt de SERV de goedgekeurde begrotingsopmaak aan een evaluatie. Daarin vergelijkt de SERV de begroting met zijn advies van juli. Hierin pleitte de SERV voor structurele ingrepen in 2004. De Vlaamse Regering is erin geslaagd de begroting 2004 bij te sturen en in overeenstemming te brengen met de normen dankzij eenmalige ingrepen. In 2005 beschikt ze terug over een beperkte beleidsruimte en vanaf 2006 komt Vlaanderen weer op een groeipad dat structurele beleidsruimte mogelijk maakt. De SERV ondersteunt de regering zowel in het volgen van de HRF-norm als in de voorwaarden die zij daaraan koppelt. Ten slotte ondersteunt de SERV de aanzet voor een Vlaamse toekomstnorm gekoppeld aan een verbintenissennorm en de aanleg van een conjunctuurreserve.
Vlaamse begroting weer op goede pad
In zijn advies van juli 2004 vreesde de SERV dat de Vlaamse Regering de afgesproken begrotingsnormen niet zou halen met vergaande gevolgen voor de beleidsruimte in de nieuwe legislatuur (2005-2009) en zelfs helemaal geen beleidsruimte voor 2005. Daarom pleitte de SERV voor structurele ingrepen op de begroting 2004.
De Vlaamse Regering is erin geslaagd dit probleem op te lossen: voor 2004 vooral dankzij eenmalige middelen, maar voor 2005 ook meer structureel. De regering zal bijgevolg voor 2004 het vereiste saldo van 373 mln halen en de schuld afbouwen met 540 mln. Dit stemt overeen met de normen van Hoge Raad voor Financiën (HRF) en het Europese stabilisatiepact. In 2005 beschikt ze terug over een beperkte beleidsruimte en vanaf 2006 komt Vlaanderen weer op een groeipad dat structurele beleidsruimte mogelijk maakt. De SERV vindt het bovendien bijzonder positief dat die resultaten mogelijk zijn zonder te rekenen op onderbenutting van de uitgaven.
SERV ondersteunt begrotingsaanpak regering
Voor 2005 en de rest van de legislatuur hanteren de SERV en de HRF dezelfde uitgangspunten en zijn ook de resultaten gelijklopend. Bovendien pleiten beiden voor de aanleg van een conjunctuurreserve.
De regering stemt zich af op de HRF-norm maar koppelt daaraan 2 voorwaarden. Ten eerste moeten ook de andere deelgebieden hun verplichtingen nakomen. Ten tweede wil Vlaanderen net als vorig jaar in 2005 de HRF-norm met 1% versoepelen, wat overeenkomt met een bedrag van 157 mln euro. Hierover moet ze met het overlegcomité een akkoord bereiken. De regering stelt een saldo voorop van 287 mln.
De SERV ondersteunt de regering zowel in het volgen van de HRF-norm als in de voorwaarden die zij daaraan koppelt. Toch wijst de SERV erop dat de begrotingsdoelstellingen niet alleen omwille van de aangegane afspraken maar ook voor de toekomst van Vlaanderen belangrijk zijn. Daarom beveelt de SERV aan om, bij niet-naleving door de andere deelgebieden, dit bedrag uitsluitend te gebruiken voor eenmalige uitgaven en bij voorkeur voor een versnelde afbouw van de impliciete schuld.
SERV waardeert toekomstnorm
De SERV ondersteunt ook het voorstel van de minister van Financiën en Begroting voor een Vlaamse toekomstnorm waarbij de HRF-norm gekoppeld wordt aan een verbintenissennorm. Voor een concrete becijfering en aanbevelingen hierbij wacht de SERV nog op het meerjarenprograma van de Vlaamse Regering.
Ten slotte ondersteunt de SERV ook de aanleg van een conjunctuurreserve met conjuncturele bonussen boven de reële referentiegroei van 2% voor maximaal 0,5%-punt. Concreet beveelt de SERV aan de bonus van 0,4% in 2005 (ongeveer 34 mln euro) te bestemmen voor een conjunctuurreserve.
Alle adviezen van de SERV vindt u ook op de SERV-website: www.serv.be Voor meer informatie over dit persbericht kan u contact opnemen met de SERV, Christine Jacobs, Communicatieverantwoordelijke, tel. 02/20.90.188, cjacobs@serv.be