Telematica Instituut


Steun voor verdere ontwikkeling van Virtueel Lab Nederland

Persbericht Geleen, 21
januari 2005

Op vrijdag 14 januari 2005 organiseerde DSM Resolve in samenwerking met projectpartners Telematica Instituut en het AMOLF een bijeenkomst over remote experimentation in het kader van de projecten Collaboratory.nl en VL-e, gericht op het ontwikkelen van een professionele infrastructuur in Nederland voor het uitvoeren van experimenten op afstand. De bijeenkomst, die plaatsvond op de Research Campus van DSM in Geleen, werd bijgewoond door ruim 80 deelnemers uit het bedrijfsleven en de academische wereld.

Remote experimentation staat sinds enkele jaren volop in de belangstelling bij bedrijven en instellingen, die op zoek zijn naar mogelijkheden om het gebruik van geavanceerde en vaak kostbare onderzoeksapparatuur te delen. Een dergelijk opzet biedt niet alleen kostenvoordelen, maar opent bovendien voor zowel industrie als wetenschap de weg naar nieuwe onderzoeksgebieden. Inmiddels zijn enkele partijen, waaronder DSM, zich concreet gaan inzetten voor de ontwikkeling van een virtueel laboratorium dat in deze behoefte voorziet.

In de ogen van Chief Technology Officer DSM, Emmo Meijer, die het seminar opende en het wereldwijde virtuele laboratorium bij DSM schetste, is het in het licht van de innovatie discussies van eminent belang dat er binnen de Nederlandse kennis infrastructuur op een zo open mogelijke manier wordt samengewerkt.
Â
Tijdens de bijeenkomst werden vanaf de DSM-locatie in Geleen âliveâ experimenten uitgevoerd op de AMOLF 7 Tesla Fourier Transform Ionen Cyclotron Resonantie Massaspectrometer (FTMS) in Amsterdam, de FTIR imaging microscope ook bij AMOLF, een XPS opstelling op de Philips Research Campus in Eindhoven en een FEI Transmissie electronenmicroscoop, ook in Eindhoven. Naast deze demonstraties waren er lezingen van Jacques Joosten (DSM), Ron Heeren (AMOLF), René van Buuren (Telematica Instituut) en Antoon Kolfschoten (Philips Research). Tot slot was er een forumdiscussie over remote experimentation onder leiding van Bart Noordam (AMOLF).

Tijdens de forumdiscussie kwam naar voren dat de inmiddels bereikte resultaten een uitstekende basis bieden voor verdere initiatieven voor het optimaliseren van de technologie om onder andere de security-aspecten te waarborgen en het ontwikkelen van een breed gedragen, commercieel haalbaar businessmodel voor een virtueel laboratorium.

Een video-webcast van de bijeenkomst van 14 januari jl. is bereikbaar via:
http://www.kpnwebcast.com/diensten/dsm/140105dsmresolve/index.htm