Nederlands Architectuurinstituut

Rotterdam, 20 januari 2005

Architecten ontwikkelden de geur van Rotterdam

Tentoonstelling van 22 januari t/m 8 mei in het Nederlands Architectuurinstituut (NAi)

Volgens het Zwitserse Architectenbureau Herzog & de Meuron ruikt Rotterdam naar Rijnwater, hasj, hond, algen, bont en mandarijn. Speciaal voor de aan hun werk gewijde tentoonstelling, die op 22 januari opent in het Nederlands Architectuurinstituut (NAi), maakten zij een 'Olfactory object' waar deze geuren in verwerkt zijn. Er worden 1000 flesjes van gemaakt die voor de duur van de tentoonstelling te koop zijn in het NAi.

De geur van Rotterdam maakt deel uit van de 'No. 250, an Exhibition. Beauty and waste in the architecture of Herzog & de Meuron' getitelde tentoonstelling die tot en met 8 mei is te zien in het NAI. Het is niet de eerste keer dat Herzog & de Meuron met een opvallend tentoonstellingsobject komen om hun tentoonstelling te verluchtigen. Afgelopen zomer was No. 250 al te zien in de thuisbasis van Herzog & de Meuron; Bazel. Speciaal daarvoor vervaardigden de architecten een uit Ricola geboetseerd landschap. Iedere bezoeker kon er een stukje van kopen en meenemen.

Naast het speciaal voor Rotterdam vervaardigde geurobject wijkt de tentoonstelling op meerdere punten af van die in Bazel. Zo is er nieuw werk van de Delftse fotograaf Frank van der Salm te zien. In opdracht van het NAi gaf hij zijn eigen interpretatie aan gebouwen van Herzog & de Meuron in Barcelona. Werk van Van der Salm was eerder te zien in diverse galerieën in binnen en buitenland, het Nederlands foto-instituut en in de prestigieuze Jan Kesner Gallery te Los Angeles. Nu hangt het tussen foto's van Rémy Zaugg, Thomas Ruff, Andreas Gursky, een videoprojectie van Zilla Leutenegger en een film van Ai Weiwei die allen op verschillende manieren verband houden met het werk van Herzog & de Meuron.

---

'No. 250. An Exhibition' kwam tot stand met dank aan:

PRO HELVETIA - ARTS COUNCIL OF SWITZERLAND VOLKER WESSELS VASTGOED

SCHAULAGER® MINISTERIE VAN BUITENLANDSE ZAKEN MINISTERIE VAN ONDERWIJS, CULTUUR EN WETENSCHAP

En met dank aan de Zwitserse Ambassade in Den Haag.

Deze tentoonstelling is electronisch beveiligd door Checkpoint Meto BV.
CHECKPOINT® METO

---

Voor nadere informatie en beeldmateriaal kunnen journalisten zich wenden tot de persafdeling van het team Marketing en Communicatie van het NAi:
Edwin Pelser (coördinator), tel 010-4401235
Paul van den Bogaard (perscontacten), tel 010-4401271 fax 010-4366975, e-mail press@nai.nl

Publieksinformatie over No. 250. An Exhibition

Achtergronden over Herzog & de Meuron in het webdossier

NAi Persbericht: No. 250. An Exhibition

NAi persbeelden