Productschap Margarine
24.01.2005
Project terugdringing blootstelling aan endotoxinen
De productschappen Diervoeder, Granen, Zaden en Peulvruchten, Vee,
Vlees en Eieren en Tuinbouw gaan een project uitvoeren om de
blootstelling aan agrarisch stof, met als speerpunt endotoxinen, in de
sectoren terug te dringen. Het project wordt uitgevoerd in
samenwerking met het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid
in het kader van het programma Versterking Arbeidsomstandigheden
Stoffen.
Het project heeft tot doel goede en veilige arbeidsomstandigheden te
stimuleren in verschillende agrarische sectoren, van de teelt en de
be- en verwerking van tot de handel in de producten. Het werken in een
omgeving met stof kan gevaarlijk zijn voor de gezondheid. In stof
kunnen namelijk endotoxinen zitten. Endotoxinen zijn resten van
bacteriën. Stof komt voor in veel sectoren, waaronder de ketens van
granen en zaden, bloembollen en pluimvee en eieren. Het inademen van
endotoxinen kan gezondheidsklachten aan de luchtwegen veroorzaken. Een
doel van het project is om de blootstelling aan agrarisch stof te
verminderen. Het project omvat vier belangrijke onderdelen:
* Voorlichting en bewustwording
Het communiceren via bestaande media en een nieuw op te zetten
website over de blootstelling aan agrarisch stof. Daarnaast
samenwerking met Arbo-intermediairs en het organiseren van
workshops etc.
* Good-house-keeping aanpak
Het opstellen van een leidraad waarmee bedrijven zelf de
belangrijkste knelpunten ten aanzien van de blootstelling aan
agrarisch stof (endotoxinen) in hun bedrijf kunnen vaststellen.
Verder gaat het om het aanreiken van relatief eenvoudige en weinig
kostbare oplossingen om de blootstelling van medewerkers te
verminderen. Hierbij ligt de nadruk op de sectoren waar de
blootstelling aan agrarisch stof het hoogst is.
* Proeftuinonderzoek effectiviteit stofbeheersingsmaatregelen
Het uitvoeren van een onderzoek bij vijf tot tien bedrijven naar
het effect van de maatregelen om stof te beheersen in die
bedrijven. Met dit onderzoek kan meer duidelijkheid worden
verkregen over de 'winst' die kan worden behaald binnen een
bedrijf als de maatregelen worden toegepast.
* Gezondheidskundig onderzoek
Als laatste zal een onderzoek worden gedaan naar de relatie tussen
blootstelling aan endotoxinen en gezondheidsklachten specifiek
voor de agri-food sectoren. Doel hiervan is om meer duidelijkheid
te verkrijgen over de vraag of, en zo ja welke gezondheidsklachten
(mede) door endotoxinen veroorzaakt kunnen worden.
Het totale project gaat drie jaar duren. Medio 2005 zal het actieplan
gereed zijn waarna met de uitvoering van het plan begonnen kan worden.
Goede en veilige arbeidsomstandigheden zijn uw eigen belang. U zult,
via de nieuwsbrief Arbeid, op de hoogte worden gehouden van de
vorderingen van het project.