Ingezonden persbericht

Uniek project: De 102.000 namen lezen

Slachtoffers jodenvervolging allemaal genoemd

AMSTERDAM, 20050118 -- De 102.000 Namen lezen: dat is de naam van het project waarmee het Nederlands Auschwitz Comité en het Herinneringscentrum Kamp Westerbork van 22 tot en met 27 januari de 60-jarige bevrijding van het vernietigingskamp Auschwitz herdenken. Die datum, 27 januari, staat voor de moord op 6 miljoen joden. Van hen kwamen 102.000 uit Nederland. Evenals 200 Sinti en Roma, naamloos omgebracht in Sobibor, Theresienstadt, Auschwitz, Bergen Belsen en al die andere verschrikkelijke oorden. Al hun namen zullen worden genoemd, met daarbij hun leeftijd.


De eerste namen worden op zaterdag 22 januari in Amsterdam gelezen door onderduikoverlevende en auteur Ida Vos, van wie het idee voor het project afkomstig is. Vanaf dat moment wordt er 112 uur onafgebroken, dag en nacht, gelezen. Eerst in het Verzetsmuseum Amsterdam, vanaf de nacht van 24 op 25 januari op het terrein van het voormalig kamp Westerbork, bij De 102.000 stenen. Het noemen van de namen wordt door zevenhonderd lezers gedaan. Onder hen vele kamp- en onderduikoverlevenden en nabestaanden, maar ook vroegere buren, leerlingen uit basis- en voortgezet onderwijs, gemeenteraadsleden, vertegenwoordigers van overheden, verwante organisaties en instellingen, ambassadeur en personeel van de Israëlische ambassade.

De officiële start van het project De 102.000 namen lezen is op zaterdag 22 januari om 18.30 in de Hollandsche Schouwburg in Amsterdam. Daaraan zal ondermeer worden bijgedragen door burgemeester Cohen van Amsterdam, rabbijn Sonny Herman en Ida Vos. Om 19.30 begint Ida Vos in het Verzetsmuseum Amsterdam met het lezen van de eerste namen uit de onafgebroken reeks van 102.000 namen.
De overgang van Amsterdam naar het kamp Westerbork vindt plaats in de nacht van 24 op 25 januari om 02.05 uur. Daar vindt ook de afsluiting plaats: op donderdag 27 januari om 11.00 uur, het moment waarop Auschwitz werd bevrijd. De laatste namen worden gelezen door staatssecretaris Ross-van Dorp en Fia Polak, die als jong meisje in Auschwitz werd bevrijd. Maarten Peters zal het project afsluiten met het speciaal gecomponeerde lied Namen.

Het project De 102.000 namen lezen is nadrukkelijk ook bedoeld om ter plekke te kunnen worden gevolgd. Iedereen is van harte welkom: in het Verzetsmuseum Amsterdam als op het kampterrein van Westerbork zijn voorzieningen getroffen. Het namenlezen is wereldwijd rechtstreeks te volgen via de websites www.auschwitz.nl en www.kampwesterbork.nl.




Ingezonden persbericht