Socialistische Partij

Fysiotherapeuten zien kabinetsplannen als `uitverkoop' van hun vak

22-01-2005 * Veel fysiotherapeuten vrezen een kaalslag onder de `eerste lijns' fysiotherapie. Sinds het niet meer in het ziekenfondspakket zit, zien patiënten om financiële redenen af van noodzakelijke behandelingen. Aanvullende verzekeringen zijn te duur, of blijken onvoldoende of patiënten worden ervoor geweigerd. De beroepsgroep gaat bovendien gebukt onder doorgeschoten bureaucratische controle. Dit blijkt uit een zeer uitgebreide peiling van de SP onder 555 fysiotherapeuten naar de gevolgen van de maatregelen van minister Hoogervorst. SP-Kamerlid Kant zal naar aanleiding van de resultaten eisen dat fysiotherapie weer in het pakket wordt opgenomen.

De fysiotherapie lijkt volgens een meerderheid van de ondervraagden in de uitverkoop gedaan. Enerzijds door de uitdunning van het basispakket, anderzijds door de forse onderbetaling: de tarieven zijn 50 procent te laag. Dit werd al onderkend door minister Borst, maar heeft nooit tot een bijstelling geleid. In plaats daarvan heeft minister Hoogervorst besloten een experiment uit te voeren waarbij tarieven worden vrijgelaten.

Fysiotherapeuten melden in het onderzoek gemiddeld dat 11 procent van de patiënten afziet van fysiotherapie, in achterstandswijken zelfs 14 procent. Ook 7 procent van de chronische patiënten stopt de behandeling. Aanvullende verzekeringen zijn voor veel mensen te duur, met als gevolg dat ze niet of onvoldoende verzekerd zijn. Chronische patiënten kunnen zich niet altijd voldoende bijverzekeren omdat er geen acceptatieplicht is. De belangrijkste gevolgen van het afzien van fysiotherapie zijn verergering van klachten en risico op chroniciteit, langdurend ziekteverzuim, een groter beroep op duurdere zorg en een vermindering van de zelfstandigheid, vooral bij ouderen, die hierdoor eerder in een sociaal isolement geraken.

Ruim de helft van de fysiotherapeuten is tegen het loslaten van de tarieven, onder de fysiotherapeuten in achterstandswijken is dit zelfs 70 procent. Belangrijkste argumenten zijn de te sterke positie van verzekeraars en hun verregaande bemoeienis met de inhoud van de zorg, de vrees voor wurgcontracten en de vrees dat fysiotherapeuten tegen elkaar worden uitgespeeld, waardoor de tarieven eerder lager zullen worden, met een kaalslag in de fysiotherapie tot gevolg. Velen vinden dat marktwerking sowieso niet in de zorg thuishoort en wijzen op de risico's ervan: met name een tweedeling in de zorg. Fysiotherapeuten blijken ook te maken te hebben met behoorlijk wat bureaucratie. Gemiddeld zijn de fysiotherapeuten uit deze peiling 27 dagen kwijt aan zaken die te maken hebben met verzekeringen. Belangrijkste oorzaken zijn het doorgeslagen controlesysteem van zorgverzekeraars en de ingevoerde marktwerking, waardoor fysiotherapeuten te maken hebben met vijftien tot dertig verschillende zorgverzekeraars.

SP-Kamerlid Agnes Kant, die het initiatief nam tot de peiling: "We moeten de fysiotherapie erkennen, het vertrouwen in de beroepsgroep herstellen en de uitverkoop stoppen. En fysiotherapie moet weer voor iedereen bereikbaar worden."

Op 1 februari debatteert de Tweede Kamer over de fysiotherapie. De SP zal daar de volgende drie voorstellen doen:
1. Alle werkzame en doelmatige fysiotherapie terug in het basispakket

2. Tarieven niet loslaten, maar bijstellen op grond van eerdere onderzoeken, zodat de fysiotherapeuten eindelijk fatsoenlijk betaald worden voor hun werk

3. Aanpak van de bureaucratie, onder meer door vereenvoudiging en uniformering van het declaratie- en vergoedingensysteem, en het onderzoeken van de mogelijkheden van invoering van een abonnementssysteem bij fysiotherapeuten

* Het complete rapport `Stop uitverkoop Fysiotherapie' (PDF, 1,2 MB)