Provincie Noord-Brabant


Brabantlaan 1
Postbus 90151
5200 MC 's-Hertogenbosch
Telefoon (073) 681 28 12
Fax (073) 614 11 15
info@brabant.nl
www.brabant.nl
Bank ING 67.45.60.043
Postbank 1070176




Operatie Jong kan van start in Brabant

Kabinet selecteert BrabantStad en kleine gemeenten voor nieuw lokaal jeugdbeleid


In het kader van Operatie Jong, het nieuwe lokale jeugdbeleid, gaat het kabinet gesprekken voeren met onder meer BrabantStad. De vijf grootste Brabantse steden zijn hiervoor geselecteerd samen met enkele kleine gemeenten uit onze provincie.

De bedoeling is dat de verschillende overheden een jaar lang in de praktijk gaan bekijken hoe door betere samenwerking van instanties kan worden voorkomen dat jongeren in de knel komen en uitvallen.
Behalve Breda, Tilburg, Den Bosch, Eindhoven en Helmond, worden ook Almelo, Borne, Enschede en Hengelo, Rotterdam en Amsterdam betrokken bij het nieuwe beleid. Naast de provincie Noord-Brabant is de provincie Overijssel geselecteerd. Welke kleinere Brabantse gemeenten meedoen aan het project, moet nog nader ingevuld worden.
De staatssecretaris van Volkgezondheid, Welzijn en Sport en de ministers van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, Justitie, Vreemdelingenzaken en Integratie, Sociale Zaken en Werkgelegenheid, Bestuurlijke Vernieuwing en Koninkrijksrelaties, Volkshuisvesting Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer en Financiën hebben hierover afspraken gemaakt. Staatssecretaris Ross-van Dorp van VWS had eerder met de provincie Noord-Brabant al overeenstemming bereikt. Het kabinet heeft dit nu bevestigd.

Gedeputeerde Augusteijn van Jeugdzorg is blij met de aanwijzing door het kabinet. ,,Dit is goed voor Brabant. Bovendien is het een erkenning van de waarde van de samenwerking in BrabantStad. Het kabinet kiest hier niet voor niets voor. Wij zullen op 2 februari al een werkplan presenteren'', aldus Augusteijn.

Het kabinet hoopt over ongeveer een maand een overeenkomst te sluiten met de gemeenten en provincies over de manier waarop het verkokerde en ingewikkelde systeem van jeugdbeleid aangepakt gaat worden. Een systeem dat vele instanties, specialismen, benaderingen en financiële- en wettelijke regelingen kent. De deelnemende gemeenten werken als clusters samen.,
dDe Brabantse gemeenten en de provincie vormen samen BrabantStad en gaan samenwerken met enkele kleinere Brabantse gemeenten. Vanuit de grote steden werken Rotterdam en Amsterdam samen, mogelijk met Den Haag en Utrecht. Almelo, Borne, Enschede en Hengelo vormen samen Netwerkstad-Twente.

De praktijkervaringen die worden opgedaan met deze Jong-overeenkomsten, moeten inzichten opleveren hoe te komen tot minder samenwerkingsverbanden en heldere afspraken over taakverdeling en regievoering. Ook zal er een noodprocedure komen, zodat duidelijk is hoe een doorbraak geforceerd wordt als een jeugdige door gebrek aan samenwerking van instanties tussen wal en schip dreigt te vallen. Hierbij wordt bekeken hoe problemen waar tegenaan gelopen wordt opgelost kunnen worden. De nieuwe werkwijze zal waarschijnlijk gevolgen hebben voor de werkwijze binnen gemeenten en leiden tot wijzigingsvoorstellen ten aanzien van wettelijk en financieel instrumentarium.

Rode telefoon

Een in het oog springend instrument dat gemeenten tijdens het leerjaar kunnen gebruiken, is de zogenaamde rode telefoon. Gemeenten kunnen concrete knelpunten melden bij Steven van Eijck, de regeringscommissaris voor het jeugdbeleid. Het projectbureau van Operatie Jong zet het knelpunt uit bij het betreffende departement, dat er direct mee aan de slag gaat. Binnen een week neemt het betreffende ministerie contact op met de melder van het knelpunt. Zo wordt voorkomen dat knelpunten lang blijven liggen.

Uit de reacties op de plannen van het kabinet is gebleken dat veel gemeenten zich herkennen in de problemen binnen het lokaal jeugdbeleid en mee willen werken aan acties om de knelpunten op te lossen. ,,We hebben enkele tientallen verzoeken van gemeenten binnengekregen om mee te mogen doen'', zegt staatssecretaris Ross-van Dorp (VWS), coördinerend bewindspersoon jeugdbeleid. ,,Helaas kunnen we die niet allemaal honoreren. Maar natuurlijk zullen alle gemeenten wel profiteren van de ervaringen die dit jaar worden opgedaan.''
De staatssecretaris heeft toegezegd in april in Brabant het officiële startschot te geven.