Voedingcentrum
Voedingscentrum blij met debat intensieve veehouderij
21 januari 2005
Ruim tachtig branchevertegenwoordigers hebben deze week afspraken
gemaakt over de intensieve veehouderij. De uitkomsten hebben direct
effect op de voedselkwaliteit. Zo zal er hard worden opgetreden tegen
overtreders in de vleessector en internationale transporteurs die het
niet nauw nemen met de hygiëne.
Centrale vraag van het door minister Veerman geïnitieerde debat was
hoe de grote middenmoot van de intensieve veehouderij duurzamer kan
produceren en leveren. Meer dan tachtig vertegenwoordigers van
varkens- en kippenhouders, slachterijen, voerleveranciers, bankwezen,
brancheorganisaties, universiteit, detailhandel, natuur-, milieu-,
consumenten- en dierenbeschermingsorganisaties en rijks-, provincie-
en gemeentebestuurders debatteerden mee. De aanwezigen zagen
duidelijke mogelijkheden om relevante stappen vooruit te zetten. Dit
leidde tot onder andere de volgende concrete afspraken:
* De overheid zet er zich voor in dat het begrip vers in de EU
regelgeving weer echt voor vers (en duurzaam) staat.
* Binnen de hele vleesketen wordt de kleine groep van 'verziekers'
strak aangepakt. De namen van de verziekers worden in ieder geval
openbaar gemaakt. Het bedrijfsleven komt binnen twee maanden met
een initiatief voor een plan van aanpak op private basis.
* Internationaal diertransport wordt als grootste risico gezien bij
de verspreiding van dierziekten. Er wordt gewerkt aan verbetering
van (elektronische) identificatie en registratie en toepassing van
GPS. Dit staat voor Global Positioning System waarbij satellieten
gebruikt kunnen worden om de locatie van vee te bepalen.
* Er wordt aan gewerkt om de samenwerking bij en de melding van
dierziekteverschijnselen te verbeteren.
* Bij een uitbraak van bijvoorbeeld varkenspest of mond-en-klauwzeer
worden vaak veel dieren geruimd. Vaccinatie is bij een aantal
ziektes een goed alternatief. Bovendien heeft vaccineren geen
gevolgen voor de kwaliteit van het vlees. Er worden plannen
gemaakt om na vaccinatie toe te staan dat vlees van deze dieren
normaal kan worden verkocht.
* Er komen initiatieven voor grootschalige verwerking van
scharreleieren (in plaats van de nu meestal gebruikte
legbatterij-eieren) in producten met veel eieren.
De voedselketen: weet wat je eet!
Het Voedingscentrum zet zich nadrukkelijk in om voedselketens
inclusief het begrip voedselkwaliteit inzichtelijk te maken. Daarom is
in mei 2004 van start gegaan met de meerjaren KetenCampagne. Het
Voedingscentrum biedt eerlijke informatie over alle schakels in de
voedselproductieketens, maar ook over controles, HACCP-systemen,
transport en etikettering.