Politiebond ACP

Akkoord over politie-uniform

Langer dan twee jaar is er gesproken over de herziening van het huidige uniform. In deze periode werd er drie keer een draagproef gehouden. Het was een moeizame weg, waarbij zelfs op de laatste dag van de onderhandelingen tussen de politiebonden en de minister van BZK er nog bijna tien uur over is gesproken. We zetten de uitkomsten even op een rij:

Standaard krijgt de politie een blouson (jack van moderne, blauwe stof) en een halflange parka als jas. De koppel wordt onder de parka gedragen. Dit besluit was al eerder genomen. In het eerste ontwerp zou de koppel over de parka heen gedragen worden, maar dan zouden politiemensen bij het uitdoen van hun jas eerst hun koppel met wapens moeten afleggen. Daarvan had de ACP al eerder geconstateerd dat dit onveilig is omdat de koppel dan gemakkelijk door belagers vastgegrepen of losgerukt kon worden.

In het nieuwe model kunnen politiemensen via splitten met ritsen in de parka snel bij hun pistool en pepperspray. Wel wordt nog gekeken naar het snel kunnen grijpen naar de reservepatroonhouder. Mogelijk leidt dit nog tot kleine aanpassingen.

Op de rug van blouson en parka staat op een flap het woord "politie". Deze flap is weg te vouwen en af te sluiten met een rits. De bevestiging is aangepast, zodat de flap niet als "handvat" door belagers gebruikt kan worden.

Lederen blouson (Jekker)

Het meest heikele punt voor veel van onze leden is toch de lederen blouson. Deze leren jekker kan tot 2015 gedragen worden. Let wel, dit geldt alleen voor diegenen die op dit moment ook in het bezit zijn van een jekker. Zij kunnen tot uiterlijk 31 december 2007 één keer een bestelling plaatsen voor de vervanging van hun huidige lederen blouson en mogen die dus nog 10 jaar blijven dragen. Diegenen die op dit moment geen leren jekker dragen en nieuwe collegas, hebben de keus uit de stoffen parka of de korte stoffen blouson.

Overhemd

Wit wordt de nieuwe kleur van het overhemd. Er worden zeven overhemden met lange mouw en zeven met korte mouw verstrekt. Het overhemd zal op de schouders kleine gouden matte knopen hebben om de epauletten vast te zetten, maar de knopen op de borstzakken en de manchetknopen worden klein en wit. Hiermee wordt gehoor gegeven aan oproepen van met name de vrouwelijke collegas. Uitstekende knopen aan de manchetten zijn bovendien niet praktisch, het gevaar dat men ergens achter blijft hangen is dan immers groot.

Koppel

Ook de door de minister voorgestelde Safarilandkoppel wordt niet de standaard koppel voor de politie. De ACP heeft veel klachten binnengekregen over het stugge leer van de koppel. Grootste probleem bleek de onveiligheid. In praktijkproeven die wij hebben gehouden bleek dat de koppel in vechtpartijen gemakkelijk is los te trekken. Zelfs met de beltkeeper, een lus die ervoor zorgt dat de koppel moeilijker afgaat, is hij in onze ogen onveilig. Afgesproken is dat er in mei een beslissing valt over de nieuwe standaard koppel en dat deze een jaar later in heel Nederland is ingevoerd. Collegas die niet nog een jaar willen wachten op de invoering van de nieuwe standaard koppel, krijgen de mogelijkheid om een andere koppel uit hun kledingbudget te bestellen. Het blijft echter een bestelling op "eigen risico": wanneer de Raad adviseert over een andere koppel, zal díe voorgestelde koppel aangeschaft moeten worden.

Schoenen

Een ander belangrijk punt zijn de schoenen die aangeschaft mogen worden. Vele leden hebben aangegeven hoe belangrijk een goede schoen is voor het politiewerk. Het is erg persoonlijk, een merk dat bij de één prima zit, voldoet voor de ander helemaal niet. In 2005 loopt het contract af waardoor de dienst logistiek van het KLPD gebonden is aan het uitleveren van één merk schoenen. Er wordt dan een nieuwe aanbesteding gedaan waarbij mogelijk ruimte is voor meerdere leveranciers. Tot die tijd geldt het volgende:

Men bestelt de huidige standaard schoenen via de Dienst Logistiek.

Collegas met een afwijkende voet kunnen de schoen aangemeten krijgen (orthopedisch)

Collegas die last hebben van de standaardschoen kunnen op medisch advies (briefje van de huisarts) bij een andere leverancier een paar schoenen bestellen.

Wanneer binnen het korpsbeleid ander aanvullend- beleid geldt op het gebied van schoeisel, blijft dit ook van toepassing.

Cap en bontmuts

Zoals reeds eerder aangekondigd, wordt de voorgestelde cap niet opgenomen in het kledingpakket. Aan de RHC wordt advies gevraagd voor een alternatief hoofddeksel. Ook voor in de winter. Tot die tijd blijven de pet en de bontmuts onderdeel uitmaken van het kledingpakket. Dat betekent dat ook de bontmuts nog altijd besteld en gedragen kan worden.

Lavallière

De lavallière, het "damesstrikje" in plaats van de stropdas, zal uit veiligheidsoverwegingen niet tot het basisuniform behoren. De stropdas is zowel voor mannen als vrouwen in het pakket opgenomen. De RHC komt met een alternatief voor de lavallière ten behoeve van het geklede damestenue.

Snijveilige winterhandschoenen

Er wordt op dit moment onderzoek gedaan naar de winterhandschoenen die de politie in "koude" landen als Canada en IJsland gebruikt. Het gaat dan om de combinatie tussen wintervoering, snijwering en het kunnen schieten met deze handschoen. De proefmodellen voor snijveilige winterhandschoenen worden eerst getest voordat ze officieel in het kledingpakket worden opgenomen.

Draagproef parka en blouson

Uit de draagproef is naar voren gekomen dat de reservepatroonhouder niet goed bereikbaar is als men de parka aan heeft. Er zijn al ritsen aangebracht aan de zijkanten van de parka die de bereikbaarheid van geweldsmiddelen garandeert. Toch zijn de bonden van mening dat nogmaals gekeken moet worden naar de bereikbaarheid van de tweede patroonhouder. Ook is het opwaaien van flappen op de parka aan de orde gesteld. De minister heeft toegezegd dat er nogmaals gekeken wordt of deze twee zaken door middel van kleine modificaties aan de parka kunnen worden verholpen.

Invoering speciale werkbroek

De politiebonden hebben er op aangedrongen dat de worker (speciale werkbroek) die op dit moment door ME-ers wordt gedragen, ook beschikbaar wordt voor politiemensen die het reguliere politiewerk uitvoeren. Gezien de aard van het werk, is de huidige pantalon niet altijd afdoende. De minister zal de Kledingadvies commissie van de RHC vragen te kijken naar het dagelijks ruwe- politiewerk en zich daarbij de vraag te stellen welke pantalon daar het best bij past. Op basis van dit advies zal in september van dit jaar een beslissing vallen over een eventuele werkbroek in het basispakket van het politie-uniform.

Tenslotte

Tenslotte is er nog gesproken over een aantal meer algemene zaken. Zo is vastgesteld dat het uniform door iedereen in de uniformdiensten gedragen wordt en dus ook gaat gelden voor de vrijwillige politie. Het is niet de bedoeling dat er per regio andersoortige uniformen verschijnen. De draagwijze (bijvoorbeeld wanneer wordt overgestapt van een lange mouw naar een korte mouw) wordt niet centraal vastgesteld. Wel zullen er in de RHC richtinggevende lijnen worden afgesproken, maar ook de medezeggenschap heeft een stem in deze zodat de "couleur locale" een rol kan spelen.

Voor speciale groepen bij de politie (zoals hondengeleiders, motorrijders, politieruiters, waterpolitie, ME-ers, bikers, verkeerspolitie) volgt een apart traject. Voor hen worden door de aard van de werkzaamheden andere eisen gesteld aan de kleding en zal dus een ander uniform van toepassing zijn.

Samenvattend

Begin vorig jaar waren de niet-beeldbepalende onderdelen van het uniform al vastgesteld. Samen met de huidig gemaakte afspraken bestaat het kledingpakket uit: de pet, hoed, tuniek, overjas, zomerpantalon, winterpantalon, rok, snijveilige zomerhandschoen, regenbroek, trui, sokken, stropdas, slip-over, parka, blouson, overhemd, knopen en schoeisel. Over de onderdelen hoofddeksel(s), eventueel alternatief voor de lavallière, koppel, snijveilige winterhandschoen, parka en worker wordt advies gevraagd aan de RHC.

Wilt u reageren op de afspraken die zijn gemaakt over het politie-uniform? Mail ons: reactie@acp.nl

Terug