Universiteit Leiden

Meer informatie: dienst Interne en Externe Communicatie, tel. 071-5273282

Persbericht
Universiteit Leiden
21 januari 2005

Kreeft bekent kleur

Leidse chemici hebben ontdekt waarom een levende kreeft donkerblauw is, maar vuurrood wordt in een pan met kokend water. Deze kleuromslag is een van de meest spectaculaire die de natuur kent, en houdt de gemoederen van chemici en biologen al meer dan vijftig jaar bezig. De hoofdvraag is niet waarom een kreeft bij verhitting rood wordt. Bekend is dat de rode kleur wordt veroorzaakt doordat een eiwit bij verhitting kapot gaat, waardoor een rode kleurstof vrij komt. Wat nog niet bekend was: waarom geeft de binding van een kleurloos eiwit met een rode kleurstof de levende kreeft een donkerblauwe (schut-)kleur? Met een combinatie van technieken, waarbij computerberekeningen de doorslag hebben gegeven, is nu aangetoond dat de blauwe kleur van de kreeft voornamelijk wordt veroorzaakt door interactie tussen rode kleurstofmoleculen in het eiwit.


---

Kleurloos
Een kreeft in zee is niet rood maar blauw. Rood wordt een kreeft pas als hij gekookt wordt. Dit is een van de grootste kleurveranderingen die de natuur kent. Het is bekend dat in kreeften een eiwit zit (crustacyanine), met daarin steeds twee moleculen van een caroteen-achtige rode kleurstof: astaxanthine. Bij het koken van de kreeft gaat het eiwit kapot en komt het rode astaxanthine vrij. Maar hoe kan het dat een rode kleurstof bij binding aan een kleurloos eiwit een blauwe kleur geeft? Al meer dan vijftig jaar wordt het probleem van deze kleurverandering onderzocht, maar een afdoende verklaring was er nog niet.

Lading
Kleur komt door opname van licht met een specifieke energie, en daarmee met een bepaalde golflengte (Energie ~ 1/golflengte). Verandering van kleur komt tot stand door een verandering in energieniveaus van moleculen. Daardoor kan licht van een andere golflengte worden geabsorbeerd. Wat de kreeft betreft is lang gedacht dat die verandering in energieniveaus het gevolg was van een positieve lading die in het systeem wordt gebracht bij binding van de kleurstof in het eiwit. De onderzoekers toonden met NMR-analyse aan dat dit niet het geval is.

Exciton interacties
In samenwerking met natuurkundigen uit Twente konden Leidse chemici met verschillende technieken (organische synthese, vaste stof NMR, Raman spectroscopie en computerberekeningen) de kleurverandering bestuderen. Theoreticus Francesco Buda ontdekte met behulp van computerberekeningen dat de kleurverandering voor 70% veroorzaakt wordt door exciton interacties tussen twee astaxanthine-moleculen zelf, en slechts voor 30% door interacties van die moleculen met het kleurloze eiwit.

Dipool
Het gaat hier om zogenoemde overgangs dipool-dipool interacties, ook wel exciton interacties genoemd. Door interacties tussen de rode astaxanthines, die in het eiwit dicht tegen elkaar aan komen te liggen, worden de energieniveaus in de aangeslagen toestand opgesplitst, waardoor licht met een andere energie (en dus kleur) wordt opgenomen.

Vergeten hypothese
Chemicus van Arjan van Wijk: Computerberekeningen zijn een mooie manier om energieniveaus in moleculen te bepalen. Experimenteel is dat lastig te doen. Het opvallende is wel dat al in 1968 de interactie van kleurstoffen onderling een belangrijke verdachte was, maar die hypothese is daarna vergeten. Met de computerberekeningen kunnen eerdere experimentele data opeens heel goed verklaard worden.

Visafslag
Waarom gaat een chemicus, die ook nog vegetariër is, naar de visafslag om kreeften in te kopen? Van Wijk: we startten met het kreeftenonderzoek omdat we de grote kleurverandering van retinal in het oog beter wilde begrijpen. Maar het eiwit in het oog bleek tot een andere groep te behoren dan het relevante eiwit in de kreeft, en het gedraagt zich ook anders'. De nieuwe kennis over de kreeft kan echter wel weer gebruikt worden om andere interacties tussen kleurstoffen en eiwitten te bestuderen. Daarnaast kan de opgedane kennis misschien leiden tot een scala aan natuurlijke kleurstoffen. Blauwe kleurstoffen zijn immers vrij zeldzaam in de natuur.

Arjan A.C. van Wijk e.a., Spectroscopy and Quantum Chemical Modeling Reveal a Predominant Contribution of Excitonic Interactions to the Bathochromic Shift in -Crustacyanin, the Blue Carotenoprotein in the Carapace of the Lobster Homarus gammarus , Journal of the American Chemical Society 5-2-2005.

Het artikel op het web

Informatie:
Arjan van Wijk of Francesco Buda, 071-527 5723
mail: f.buda@chem.leidenuniv.nl
Of: wetenschapsvoorlichters Universiteit Leiden, 071527 3282 mail: wetenschap@ICS.LeidenUniv.nl