Gemeente Boskoop


Ambities en visie versus armslag en capaciteit
(Bestuurskrachtonderzoek) (20-01-2005)

Zo luidt de titel van het onderzoek naar de bestuurskracht van de gemeente Boskoop dat door het bureau Bestuur & Management Consultants (BMC) is uitgevoerd. Een titel die de gemeente Boskoop volgens het college van Burgemeester en Wethouders goed typeert. De algemene conclusie van het onderzoek: de bestuurskracht van de gemeente Boskoop is ruim voldoende. BMC: "Boskoop is met een indrukwekkende inhaalslag bezig. Met het verkrijgen van de artikel 12 status heeft de gemeente mogelijkheden gekregen om achterstanden in beleid en beheer in te lopen. Die mogelijkheden zijn goed benut". Daarmee kan de gemeente zich tot de top van de regio rekenen. Toch blijft de gemeente over de gemeentegrenzen heen kijken. Burgemeester Rijsdijk: "Het college is en blijft van mening dat verregaande samenwerking met buurgemeenten noodzakelijk is. Het steeds groter wordende takenpakket en lokale en regionale problemen vragen om een slagkrachtige en financieel sterke organisatie". De gemeente staat dan ook open voor initiatieven van omringende gemeenten.

Ambities en visie versus armslag en capaciteit
`De gemeente heeft een hoog ambitieniveau en een duidelijke visie op de toekomst. De financiële armslag van de gemeente is echter beperkt. In het recente verleden heeft de gemeente hiervoor de artikel 12 status aangevraagd. Een status die zij goed benut heeft om opgelopen achterstanden weg te werken. De gemeente heeft een moderne, slagkrachtige ambtelijke organisatie. De capaciteit van deze organisatie staat soms op gespannen voet met de ambities. Hierdoor is het niet altijd mogelijk om aan de wensen en verwachtingen van burgers en maatschappelijke organisaties tegemoet te komen. Bij de voorbereiding en uitvoering van beleid spelen de Boskopers en de maatschappelijke organisaties een grote rol'. Dit staat in het rapport `Ambities en visie versus armslag en capaciteit' van het bureau BMC.

Het college van Burgemeester en Wethouders onderschrijft de conclusies van dit rapport. Rijsdijk: "De resultaten van het onderzoek bevestigen het college in de overtuiging dat we op de goede weg zijn. We werken vanuit een duidelijk visie `Ondernemend in het groen, Vernieuwend in wonen' aan de ontwikkeling van Boskoop. En daarin zijn we ambitieus. We willen en kunnen veel. Mede dankzij onze inwoners. Het bestuurskrachtonderzoek is daar heel duidelijk in: de sterke gemeenschapszin van Boskoop draagt in belangrijke mate bij aan de bestuurskracht van Boskoop".

Over gemeentegrenzen heen kijken
Het bestuurskrachtonderzoek laat zien dat de gemeente in de toekomst zelfstandig verder kan. De bestuurskracht is daarvoor voldoende groot. Zeker wanneer de verdeelsystematiek van het Gemeentefonds wordt aangepast aan de bodemgesteldheid van Boskoop. Iets waar de gemeente voor blijft. Toch pleit de gemeente voor verregaande samenwerking met buurgemeenten. Rijsdijk: "Gemeenten krijgen steeds meer taken toebedeeld. De Wet Werk en Bijstand en de Wet Maatschappelijke Ondersteuning zijn hier voorbeelden van. Deze wetten vragen om een grotere gemeente met meer slagkracht. Maar ook lokale en regionale problemen vragen om een grotere schaal. Ik denk daarbij aan de herstructurering van de boomteelt, het vormgeven van de Greenport-status, de ruimtelijke ontwikkeling en de realisatie van de westelijke randweg". De gemeente Boskoop staat dan ook open voor initiatieven van omringende gemeenten. De voorkeur van Boskoop gaat uit naar een complete, krachtige, groene gemeente waarin Waddinxveen, Boskoop en Rijnwoude samengaan.

Toekomst
Het bestuurskrachtonderzoek ziet Boskoop als een eerste stap op weg naar verregaande samenwerking. De volgende stap is het ingaan op de uitnodiging van Waddinxveen om een samenwerking samen nader te onderzoeken.