KNMG

KNMG steunt Inspectievoorstel over blamefree melden

In het vandaag verschenen rapport Staat van de Gezondheidszorg 2004 pleit de Inspectie voor de Gezondheidszorg voor het verbeteren van de patiëntveiligheid, juist ook met betrekking tot het voorschrijven van medicatie. Daartoe roept de Inspectie op om te komen tot landelijke melding en registratie van fouten c.q. een regeling van blamefree melden. Onder bepaalde voorwaarden steunt de KNMG deze voorstellen.

De KNMG ziet een landelijke registratie van fouten en incidenten niet als een op zichzelfstaande activiteit. Eerst en vooral is van belang dat fouten en incidenten worden gemeld en besproken binnen afdelingen en instellingen. Daar kunnen de zorgverleners het meeste van leren en kunnen snel verbetermaatregelen worden genomen. De geleerde lessen kunnen worden gebruikt voor landelijke analyses en vergelijkingen. Een landelijke registratie is dan het logische sluitstuk van een breder opgezet systeem.

Bij blamefree of veilig melden kan een hulpverlener fouten en incidenten melden zonder bang te zijn voor sancties van bijvoorbeeld werkgever of Inspectie. Ervaringen uit andere sectoren (zoals de luchtvaart) wijzen uit dat blamefree melden de bereidheid om te melden vergroot en een belangrijke bijdrage levert aan de vergroting van de kwaliteit en de patiëntveiligheid. Blamefree melden mag er overigens nooit toe leiden dat hulpverleners die ernstige fouten maken eenvoudig de dans kunnen ontspringen.

De KNMG steunt de oproep van de Inspectie aan de minister van VWS voor een regeling van blamefree melden. Een eerste aanzet tot een beter systeem van melden van (bijna-)fouten, doet de KNMG met haar symposium Melden van fouten op woensdag 23 februari a.s. in Utrecht. Het doel van dit symposium is het formuleren van strategieën voor de medische beroepsgroep.

De Inspectie wijst in haar rapport nadrukkelijk op veiligheidsproblemen bij het voorschrijven van medicatie. De KNMG vindt dat artsen zich moeten inspannen om veilig en doelmatig geneesmiddelen voor te schrijven. Wij zijn ook bereid om daarover afspraken te maken met de Minister. Zo stellen wij ons voor dat de beroepsgroep bestaande methoden voor doelmatig voorschrijven optimaliseert (zoals het Elektronisch Voorschrijf Systeem en de Farmaco Therapie Overleggen) en nieuwe of flankerende methoden daartoe ontwikkelt. Resultaten van kwalitatief onderzoek naar voorschrijfgedrag van artsen en therapietrouw van patiënten, zoals de Inspectie voorstelt, kunnen de ontwikkeling van deze nieuwe methoden ondersteunen.

Lees het rapport 'Staat van de Gezondheidszorg 2004. Patiëntveiligheid: de toepassing van geneesmiddelen en medische hulpmiddelen in zorginstellingen en thuis' (pdf).

Laatst gewijzigd: 20-01-2005