Hoogleraarsbenoemingen
Mw. dr. B.J.M. Mulder (1953) is benoemd tot hoogleraar Cardiologie, in het bijzonder de congenitale cardiologie bij volwassenen, aan de Faculteit der Geneeskunde van de Universiteit van Amsterdam (UvA).
Barbara Mulder zal zich in haar onderzoek richten op de langetermijnuitkomsten voor patiënten met een aangeboren hartafwijking. Volwassenen met een aangeboren hartafwijking vormen een jonge en nieuwe patiëntengroep, die snel in omvang toeneemt. Het is nog onbekend wat de gevolgen op lange termijn zijn van de hartoperaties die in het verleden zijn uitgevoerd. Ondanks de aanzienlijke verbetering in levensverwachting komen late complicaties veelvuldig voor. Mulder zal de komende jaren tevens veel aandacht besteden aan het opsporen van de genetische basis van aangeboren hartafwijkingen.
Mulder is sinds 1986 als universitair docent verbonden aan het AMC/UvA. Van 1990 tot 1996 was zij werkzaam als hoofd van de polikliniek van het AMC. Sinds 1998 is zij voorzitter van de landelijke Werkgroep voor Aangeboren Hartafwijkingen van de Nederlandse Vereniging voor Cardiologie (NVVC). Daarnaast leidt zij sinds 2001 de landelijke registratie en DNA-bank voor aangeboren hartafwijkingen: CONCOR (CONgenitale CORvitia). Ook is zij voorzitter van de Europese werkgroep die een grootschalig onderzoek, de Euro Heart Survey, doet naar implementatie van richtlijnen op het gebied van aangeboren hartafwijkingen bij volwassenen.
Dr. J.M. Wells is benoemd tot hoogleraar Cellulaire microbiologie aan de Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica van de Universiteit van Amsterdam (UvA).
Ontwikkelingen op het gebied van genomics hebben de laatste jaren een sterke nieuwe impuls gegeven aan het onderzoek naar de complexe interacties (cross-talk) tussen micro-organismen en hun gastheer. De discipline cellulaire microbiologie, waar Jerry Wells zich in zijn onderzoek op richt, is hierdoor opgebloeid. Vanuit dit snel ontwikkelende onderzoeksgebied zijn vele innovaties te verwachten voor de behandeling of preventie van ziekten.
In 1996 richtte Wells - samen met dr. Richard Le Page - aan Cambridge University het Cortecs Centre for Vaccine Discovery op, waarvan hij tot 1999 directeur was. Vanaf 1999 was hij werkzaam bij het Institute of Food Research in Norwich; eerst als hoofd van de afdeling Bacterial Infection and Immunity en sinds 2003 als plaatsvervangend hoofd van de Food Safety Science Division.
Wells heeft sinds kort tevens een deeltijdfunctie op het gebied van darmgezondheid bij TNO Kwaliteit van leven (voorheen TNO Voeding).
Meer informatie over de items in deze agenda kunt u krijgen bij de afdeling Persvoorlichting, tel. 020 - 525 2695, e-mail:
Universiteit van Amsterdam