Gemeente Tilburg

20-1-2005

1,4 miljoen euro subsidie voor ouderenwerk Twern Els Aarts: "Nadruk op informatie, veiligheid en mantelzorg"

Voor een subsidie van 1,4 miljoen euro per jaar zal de Twern in de komende twee jaar een groot aantal concrete producten leveren ten dienste van de Tilburgse ouderen.

Vierduizend adviezen bijvoorbeeld aan minimaal 1800 ouderen. Maar ook verschillende pilotprojecten rond ouderen en veiligheid. En, samen met Stichting Mantelzorg, inloopbijeenkomsten voor mantelzorgers. Dat staat allemaal in het contract Twern ouderenwerk 2005/2006, dat op 18 januari 2005 is vastgesteld in het college.

Wethouder Els Aarts: De gemeente Tilburg stelt in vergelijking tot andere steden veel subsidie beschikbaar voor het ouderenbeleid. Dat vinden we belangrijk omdat we graag willen dat de groeiende groep ouderen in staat is om zo lang mogelijk zelfstandig te blijven wonen. Ook willen we natuurlijk graag dat ouderen volwaardig deelnemen aan de samenleving. Ouderen kunnen bijvoorbeeld prima werk doen als vrijwilliger. En ook zijn veel ouderen onmisbaar als mantelzorger. Ze verzorgen immers hun zieke of gehandicapte partner, andere familieleden of buren en kennissen. Zeker kwetsbare ouderen kunnen af en toe wel wat advies gebruiken over hoe ze dat allemaal moeten regelen. En daarom heeft de gemeente de Twern gevraagd om een aantal producten te leveren die ouderen actief en zelfstandig kunnen houden. Dat is gebeurd volgens de nieuwe vraag- en aanbodcyclus. De gemeente heeft daarbij eerst een Programma van eisen opgesteld, in nauw overleg met de ouderenbonden. Vervolgens heeft de Twern offerte uitgebracht. En omdat de gemeente heel tevreden was met deze offerte, is op 18 januari het subsidiecontract vastgesteld voor twee jaar.

Informatie neemt binnen het contract een belangrijke plaats in. Dat kan bijvoorbeeld informatie zijn over financiële regelingen, ontmoetingsmogelijkheden, zorg of vrijwilligerswerk. De Twern levert deze informatie 25 keer per jaar via de Seniorenwijzer in de Koerier. En vijf keer per jaar wordt een speciaal blad, de Oudfit, verspreid onder alle zestigplussers in Tilburg. Daarnaast zijn er vele mogelijkheden voor persoonlijk contact. De gemeente subsidieert namelijk 12 formatieplaatsen voor professionele ouderenadviseurs. Die geven in 2005 naar verwachting vierduizend adviezen aan minimaal 1800 verschillende ouderen. Met name kwetsbare ouderen worden actief benaderd. De 75-jarigen via een huisbezoek door vrijwilligers, die informatie geven en zonodig doorverwijzen naar een professionele ouderenadviseur. Alle zelfstandig wonende 80-plussers worden direct door een professionele ouderenadviseur benaderd voor een huisbezoek. Allochtone ouderen worden al vanaf 50 jaar benaderd. Ook zijn er spreekuren in de moskee. En verder kunnen alle ouderen (of hun familieleden) zelf contact zoeken met de ouderenadviseur als ze ergens iets over willen weten.

Ook veiligheid is een speerpunt. Uit het rapport van de commissie Fijnaut is gebleken dat veel ouderen zich niet helemaal veilig voelen. Ze ontwijken bepaalde situaties die door hen als onveilig worden ervaren. Dat belemmert hun deelname aan de samenleving en kan leiden tot isolement. De Twern probeert deze onveiligheidsgevoelens tegen te gaan door een aantal nieuwe projecten. Deze projecten zijn:
* opbouw en onderhoud van ouderennetwerken;
* cirkels voor preventie en contact;

* weerbaar maken van ouderen via weerbaarheidstrainingen.

Ten slotte noemen we het speerpunt Mantelzorg. Els Aarts: Iedereen die mij kent weet dat ik mantelzorg een warm hart toe draag. Het is in de komende jaren echt essentieel om mensen die vrijwillig voor anderen willen zorgen goed te ondersteunen. De Stichting Mantelzorg doet wat dat betreft goed werk, maar kan het niet alleen. Daarom hebben we de Twern gevraagd om samen met de Stichting Mantelzorg, inloopspreekuren te organiseren in verschillende wijken. De Twern heeft immers veel ingangen bij groepen ouderen. De samenwerking kan daarom heel effectief zijn.