Stichting Wakker Dier

Bakkerij t stoepje gaat scharrelen

Persbericht - 20 januari 2005

Amsterdam, 19 januari; Op verzoek van Stichting Wakker Dier is de grootste marktbakker van Nederland t Stoepje per direct overgeschakeld op scharreleieren. Per brief liet de koekenbakker aan Wakker Dier weten dat alle eiproducten die in de bakkerijen gebruikt worden, vanaf deze maand afkomstig zijn van scharreleieren. Dit betekent dat op de ruim 900 markten in Nederland waar bakkers van t Stoepje te vinden zijn, alleen nog scharrelproducten verkocht zullen worden. Deze omschakeling leidt ertoe dat er jaarlijks 250.000 minder legbatterij-eieren gebruikt worden. Daarmee heeft Wakker Dier opnieuw een groot succes bereikt in haar strijd tegen de kooi-eieren. In 2002 startte Wakker Dier de campagne tegen de dieronvriendelijke legbatterij met publieksvoorlichtingsacties, radiospots, ansichtkaarten, de website www.legbatterij.nl en protest-emails. Inmiddels zijn dankzij deze acties van Wakker Dier alle supermarkten in Nederland per 1 januari 2005 gestopt met de verkoop van legbatterij-eieren.

Ook steeds meer eierverwerkende ondernemers stappen over op scharrel- en vrije uitloop eieren, zoals ijsmakers Ben & Jerrys, Multivlaai, cateraar Deli XL en nog vele andere. Bakkerij t Stoepje sluit zich hiermee aan bij een groeiende groep ondernemers die waarde hechten aan maatschappelijk verantwoord ondernemen.

Door de omschakeling van al deze bedrijven worden er jaarlijks ongeveer anderhalf miljard kooi-eieren minder verbruikt. Dit betekent concreet dat meer dan vijf miljoen kippen een beter scharrelleven krijgen met stro, zitstokken en legnesten en soms zelfs uitloop naar buiten.

De campagne van Wakker Dier is extra nodig omdat het huidige kabinet de legbatterij weer toe wil staan. In maart 2004 kreeg zij hierin de steun van het CDA, VVD, SGP en LPF, een kamermeerderheid. In 1999 zijn alle landbouwministers in Europa tot de conclusie gekomen dat de legbatterij dieronvriendelijk en daardoor niet langer acceptabel is. Kooi-eieren zijn dan ook vanaf 2012 verboden in heel Europa. Wakker Dier vindt die termijn echter veel te lang en roept ondernemers en consument op nu hun verantwoordelijkheid te nemen.