Ingezonden persbericht


Karl Amadeus Hartmann: honderdste geboortedag 2005

Expositie en twee concerten eren Hartmann, een componist met een verhaal

Karl Amadeus Hartmann (1905-1963) wordt wel gezien als de verzetsheld onder de Duitse componisten. Bij alle aandacht voor Hartmann als 'goede Duitser' lijkt soms vergeten te worden dat hij in de eerste plaats een belangrijk componist was. En meer dan dat: Hartmann schreef geschiedenis als sleutelfiguur in de kunstenaarsbeweging Die Juryfreien, als kunstverzamelaar, leraar, denker en als initiatiefnemer van de Musica Viva concerten. Dit jaar is het honderd jaar geleden dat Hartmann werd geboren. Het Rotterdams Philharmonisch Orkest en het Goethe-Institut Rotterdam grijpen die gelegenheid aan voor een tentoonstelling en twee concerten.

Expositie opening donderdag 20 januari 19.00 uur, Goethe-Institut Rotterdam

De expositie in het Goethe-Institut Rotterdam vindt plaats van 21 januari tot en met 18 februari 2005. Het is een voorpremière van de grote Hartmann-tentoonstelling die later dit jaar in verschillende grote Duitse steden te zien zal zijn. De Rotterdamse expositie brengt een unieke verzameling van handschriften, foto's, geluidsopnamen en grafiek uit Hartmanns nalatenschap bijeen, die voor het overgrote deel nog niet eerder werden tentoongesteld. De tentoonstelling wordt geopend op donderdag 20 januari om 19.00 uur. Pianist Benedikt Koehlen geeft een klein recital met onder meer Hartmanns Pianosonate 27. April 1945. Toegang is gratis, telefonisch reserveren is verplicht: (010) 209 20 90. Meer informatie onder http://www.goethe.de/be/rot/nlpausst.htm

openingstijden: dinsdag - donderdag 14.00 - 19.00 uur; vrijdag 12.00 - 17.00 uur

Symfonisch Concert vrijdag 21 januari 20.15 uur, Grote Zaal de Doelen

"Aangrijpende, emotievolle muziek" noemde Otto Ketting de symfonieën van Hartmann, zijn voormalige leraar. "De langzame delen zijn adagio's van een geweldige spanning en expressiviteit, de snelle delen veelal van een hamerende motorische gedrevenheid, één blok graniet." Hartmanns meesterlijke Zevende symfonie staat op vrijdag 21 januari op het programma bij het Rotterdams Philharmonisch. Het concert onder leiding van Ingo Metzmacher opent met de Zevende van Beethoven. Verzet tegen onrecht en strijden voor vrijheid - naast de monumentaliteit van hun symfonieën was ook dat een punt van overeenkomst tussen Beethoven en Hartmann.

Kaarten vanaf EUR 18,-. Reserveren kan via www.rpho.nl of de kassa van de Doelen: (010) 217 17 17

Kamerconcert donderdag 3 februari 20.30 uur, Eduard Flipse Zaal de Doelen

Het DoelenKwartet geeft op donderdag 3 februari een concert in de Eduard Flipse Zaal van de Doelen. Op het programma staan onder meer Hartmanns Kleines Konzert für Streichquartett und Schlagzeug (1932) en zijn Eerste strijkkwartet (1933). Eén jaar ligt er tussen beide werken - één jaar en een aardverschuiving. In 1932 ademden Hartmanns composities nog het optimisme van de jaren twintig: dadaïsme, persiflagetechnieken en jazz-invloeden bepaalden de toon. Maar met de machtsovername door de nazi's verloor Hartmanns muziek voorgoed haar onschuld. Met zijn Eerste strijkkwartet, waarin joodse volksmuziek een prominente rol speelt, gaf Hartmann een stem aan de onderdrukten.

Kaarten EUR 10,-. Reserveren kan via www.rpho.nl of de kassa van de Doelen: (010) 217 17 17

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met

* het Goethe-Institut Rotterdam: Laurens Runderkamp, telefoon (010) 209 20 79
* het Rotterdams Philharmonisch Orkest: Bart Diels, telefoon (010) 217 17 63