FNV

Goed gevoel over lobby in Brussel voor werk in suikersector

Een vakbondsdelegatie uit de Nederlandse suikerindustrie is woensdag met een goed gevoel teruggekeerd van een tweedaagse lobbyreis naar Brussel. FNV Bondgenoten heeft daar gepleit voor een geleidelijke marktordening en een warme sanering van de sector. De vakbondslobby, met kaderleden van CSM en Suiker Unie, kreeg een goede ontvangst van algemeen secretaris Eric Dressin van de Europese agrarische vakfederatie Effat, de assistent van de Franse rapporteur in het Europees Parlement Friteau en Nederlandse europarlementariërs.

De nieuwe marktordening, met lagere quota voor de suikerbietentelers, is onontkoombaar, beseft FNV Bondgenoten. "Wij zien in dat een nieuwe ordening noodzakelijk is", zegt vakbondsbestuurder Fransien de Jong.

Maar de gevolgen zijn enorm als het de Europese Commissie lukt haar kille plannen door te voeren. Van de 234 suikerfabrieken in Europa zouden er 28 op korte termijn moeten sluiten. Bovendien zouden indirect veel werknemers gedupeerd worden, zoals de loonwerkers die de bieten van het land halen.

Vooruitlopend op de Europese besluitvorming hebben CSM en Suiker Unie alvast voorgenomen besluiten genomen om twee van hun vijf bietenverwerkende fabrieken in Nederland nog voor de suikercampagne in het najaar te sluiten. Door de sluiting van e fabrieken in Breda en Puttershoek zouden in Nederland 210 banen verloren gaan.

"Een herstructureringplan moet daarom niet alleen aandacht besteden aan de boeren, maar ook aan de werknemers," vindt De Jong. Dat is ook het advies van het Europees Sociaal en Economisch Comité (een soort SER voor de EU), waarin namens FNV Bondgenoten bestuurder Martin Siecker zitting heeft.

De vakbond steunt een alternatief van de werkgevers, getiteld Beter Plan. Dat wil niet verder ingrijpen dan noodzakelijk is en behelst een langere looptijd, van 2006 tot 2012. De nieuwe quota voor bietentelers in de EU zouden gebaseerd moeten zijn op zelfvoorziening van de interne markt. Bovendien zou Europese Commissie rekening moeten houden met de veiligheid van de suiker die zij toelaat.

Uiteindelijk beslist echter de Europese Raad, met de ministers uit de lidstaten. Het Europees Parlement heeft in deze besluitvorming geen macht en kan slechts adviseren. Daarom gaat FNV Bondgenoten zijn lobby uitbreiden naar de Nederlandse politiek.

De EU staat onder druk. Brazilië heeft namelijk in eerste aanleg een klacht over de bescherming van de Europese suikermarkt bij de wereldhandelsorganisatie WTO gewonnen. Hoe de definitieve plannen eruit zullen zien, lijkt afhankelijk van de uitspraak in hoger beroep die voor 1 maart wordt verwacht.