Toespraak CDA-voorzitter Marja van Bijsterveldt tijdens Nieuwjaarsontmoeting d.d. 15 januari 2005
25 jaar samen CDA!
Beste mensen
In 2005 viert het CDA zijn 25-jarig bestaan. In 1980 was de belangrijkste politieke fusie na de Tweede Wereldoorlog door de inzet van mensen als erevoorzitter Piet Steenkamp en het grote enthousiasme van de basis -wie herinnert zich niet de actie Wij horen bij elkaar - een feit.
In die 25 jaar hebben wij een krachtig stempel op de politiek gedrukt; eerst met Van Agt, later met Lubbers, en na de oppositie van Heerma en De Hoop Scheffer nu met Balkenende.
Het CDA is in moeilijke tijden nooit weggelopen voor het nemen van verantwoordelijkheid. Integendeel, juist in de periodes dat het economisch minder ging werd onder leiding van het CDA de weg naar duurzaam herstel ingezet. Dat gebeurde na 1982 door Lubbers, dat gebeurt nu door Balkenende.
De Christen-democratie kenmerkt zich door het verder kijken dan het heden en de eigen welvaart; wij hebben een verantwoordelijkheid voor na ons komende generaties.
Ook onze kinderen en kleinkinderen hebben recht op welvaart en een schone wereld. Dat vereist nu herstelbeleid. Dat maakt ons misschien niet altijd populair, maar politiek is meer dan een permanente verkiezingspoll. En dat weten ook de kiezers heel erg goed.
Samen-binden, samen-werken en samen-leven
De titels van onze programma's, zoals 'Niet bij brood alleen'en 'Samen-leven doe je niet alleen' geven aan dat het in onze visie om meer gaat dan economie en geld alleen. Het gaat om echte betrokkenheid, boodschap hebben aan elkaar, om gemeenschapszin, om menselijke maat in de voorzieningen. Immers in ons denken komen mensen pas tot hun recht in relatie tot elkaar.
Dat gebeurt in het gezin, de kleinste eenheid, maar ook in het contact met vrienden, collega's, in het vrijwilligerswerk, in de zorg, in het onderwijs.
Wij geloven in samen-binden, in samen-werken, en samen-leven. Naast de partij van de staat, de PvdA, de partij van de markt, de VVD, zijn wij de partij van de samenleving, van de verantwoordelijke samenleving.
Daaraan hebben wij de afgelopen 25 jaar invulling willen geven, en daar gaan wij mee door.
En dat doen wij niet door onder de Haagse kaasstolp te blijven zitten, door te millimeteren op die ene vierkante kilometer aan het Binnenhof. Dat doen wij door in al die jaren al onze volksvertegenwoordigers te werven in alle delen van het land, zodat ze herkenbaar zijn voor mensen. Dat doen we ook dit jaar door met alle geledingen van de partij het land in te trekken.
De polsslag van de samenleving
In dit jubileumjaar staan twee zaken centraal:
1. de vraag hoe we kunnen investeren in de vitaliteit van de verantwoordelijke samenleving en 2. het CDA als Volkspartij.
Verantwoordelijkheid terugleggen bij mensen zoals nu onder leiding van minister-president Balkenende gebeurt, is goed en past volledig in het CDA-denken. Maar deze medaille heeft wel twee kanten. Het geeft ons ook de dure plicht om vervolgens met eenzelfde intensiteit te investeren in die samenleving. In al die fijnmazige verbanden, in al die mensen die onze samenleving dag in dag uit dragen.
Om feeling te kunnen houden met mensen zal het CDA zich sterk als volkspartij moeten manifesteren. Niet navelstaren in Brussel, Den Haag, het provinciehuis of het gemeentehuis maar het verwoorden van vragen en zorgen die bij mensen leven en dáár oplossingen voor zoeken. Tussen mensen staan: dienstbaar en bereikbaar. Vandaar ook die traditionele keuze van onze partij voor sterk regionaal herkenbare kamerleden.
Hoe kunnen we deze inzet nog verder versterken? Hoe kunnen wij als CDA daadwerkelijk een brede volkspartij zijn? Daar gaan wij ook in 2005 voor aan de slag. Dit is overigens onlosmakelijk verbonden met de wens om de mensen en hun verbanden centraal te stellen.
Symbolisch zal in april 'de maand van de dialoog' plaatsvinden. Door middel van onze leden willen we in gesprek gaan met mensen in de wijken, met politieagenten, verpleegkundigen, docenten en onderwijzers, de jongeren in de sportvereniging, ouders, allochtonen en autochtonen, om de polsslag van de samenleving te voelen.
Het gaat in die ontmoetingen om vragen als: hoe kunnen wij ervoor zorgen dat er daadwerkelijk sprake is van gemeenschapszin, van menselijke maat, van onderlinge betrokkenheid en solidariteit? Hoe maken we ruimte voor eigen initiatief? Wat moet de rol van de overheid dan zijn: afzijdig, voorwaardenscheppend, initiërend?
Activiteiten
Wat gaan we nog meer doen? De komende weken wordt u daar via onze eigen media over ingelicht. Maar ik wil wel een klein tipje van de sluier oplichten.
. Zoals al aangegeven, gaan wij mensen opzoeken: gericht en intensief
. Er komt een 'dag van de vrijwilligers'
. Aan de hand van de resultaten van deze gesprekken zal in samenwerking met het WI een analyse met beleidsaanbevelingen geformuleerd worden voor een stimulerend CDA-beleid voor het verder vitaliseren van de verantwoordelijke samenleving; voor gemeenschapszin, menselijke maat, vrijwillige inzet van mensen';
. Als partij van familie en gezin organiseren wij een feestelijke dag voor het hele gezin. Een verjaardag is immers een feestelijk gebeuren.
. Rondom de jubileumdatum, 11 oktober, presenteren wij een jubileumboek, tijdens een minisymposium over de christen-democratie
. We zullen in contacten met onze zusterpartijen in België en Duitsland CD&V en CDU/CSU kijken wat wij van hun aanpak als volkspartij kunnen leren.
. Maar natuurlijk willen wij ook stilstaan in dankbaarheid. In een dankdienst willen God danken voor het werk dat wij in de afgelopen 25 haar mochten doen.
Het CDA als partij van generaties, van jong en oud, dat zal een van de kernpunten zijn in het jubileumjaar
Daarnaast zijn er natuurlijk de vele andere activiteiten: de voortzetting van het gesprek tussen allochtonen en autochtonen over integratie en de cohesie in de samenleving, de presentatie van ons landelijk manifest waarden en normen, onze partijdiscussies over duurzame ontwikkeling en kenniseconomie. Stuk voor stuk onderwerpen die natuurlijk verband houden met ons jubileum en de thematiek van de verantwoordelijke samenleving.
In onze partij geldt ook: jubileren doe je niet alleen in Den Haag. Dat betekent dat niet alleen vanuit het Haagse activiteiten worden georganiseerd. Initiatieven, acties en evenementen op lokaal en provinciaal niveau zijn evenzeer nodig, en ik weet dat vele afdelingen al intensief bezig zijn met voorbereidingen. Ga daar vooral mee door. Want juist op lokaal niveau is het contact tussen bestuurders en volksvertegenwoordigers met burgers zeer intensief. Ook hier geldt dat wij de polsslag van de lokale samenleving willen en moeten voelen.
Sprankelend en spetterend jaar
Kortom, 2005 zal een sprankelend en spetterend jaar moeten worden. Dit alles komt natuurlijk niet zomaar tot stand; sinds november werkt een commissie onder leiding van Sjaak van der Tak aan thematiek en activiteiten in het jubileumjaar. Een commissie van denkers en doeners, van jong en oud, maar alle christen-democraten.
Kortom het wordt een CDA-jaar vol activiteiten, ik wens u allen daarbij veel enthousiasme en betrokkenheid maar vooral alle goeds toe!
---- --
CDA