Gemeente Leiden

Ter informatie stuur ik u de beantwoording van de schriftelijke vragen over het Plantsoen.

Fons Delemarre, persvoorlichter gemeente Leiden, tel. 06 - 54 72 58 18


1. Schriftelijke vragen aan het College van Burgemeester en Wethouders van de raadsleden

C. BROEYER EN D. WIJFJE (PvdA) inzake planten van bomen in het Plantsoen (ingekomen 14 januari 2005).

In het Leidsch Dagblad d.d. 31 december was te lezen dat omwonenden van het Plantsoen 'illegaal' twee bomen hebben geplant 'uit protest tegen het uitblijven van een opknapbeurt van het monumentale park door de gemeente'. 'Plannen lopen voortdurend stuk op bureaucratie' citeert de krant één van de bewoners.

De PvdA-fractie verzoekt u de volgende vragen op grond van artikel 43 van het Reglement van Orde schriftelijk te beantwoorden.

Antwoord van Burgemeester en Wethouders (ingezonden 18 januari 2005).


1. Klopt het dat er het afgelopen jaar of de afgelopen jaren geen nieuwe bomen in het Plantsoen mochten worden geplant?

Ja. Er mogen geen nieuwe bomen worden geplant, aangezien tegen de op 13 oktober 2003verleende monumentenvergunning bezwaar is aangetekend. Dit bezwaar heeft een schorsende werking, waardoor geen van de geplande werkzaamheden in het Plantsoen mogen worden uitgevoerd. Bij de rechtbank te 's-Gravenhage is vervolgens door ons verzocht om een voorlopige voorziening, om tenminste de beplanting en een deel van de bomen (bomen ter vervanging) te mogen planten. Deze voorlopige voorziening is verleend door de rechtbank op 15 januari 2004, waarna vervolgens het beplantingsplan is uitgevoerd. Daarbij zijn ook enkele bomen geplant, in samenwerking met de bewonersvereniging, waaronder een rode beuk door Wethouder van der Sande. Op het bezwaar dat is ingediend op 19 november 2003 door een omwonende heeft de Commissie voor de Beroep- en Bezwaarschriften eind 2004 advies gegeven om dit bezwaar ongegrond te verklaren.


2. Zo ja, kunt u daar een toelichting op geven? Als het zo is dat geen vergunning kan worden gegeven, waarop is dat dan gebaseerd en wie is bevoegd hier een beslissing over te nemen?

Voor aanplant is een vergunning nodig, omdat het Plantsoen een gemeentelijk monu-ment is. Bij het destijds aanwijzen van het Plantsoen als monument is niet in een zgn. 'redegevende omschrijving' aangegeven waarom welke delen of aspecten van het Plantsoen monumentaal zijn.

Zie pagina 2 voor vervolg.
Vervolg beantwoording vragen Plantsoen

Door het ontbreken van een inperking c.q. benoeming van de monumentale onderdelen van het Plantsoen is nu alles binnen het Plantsoen monumentaal; dus inclusief ieder hekje, bankje en

boompje. Een en ander heeft tot gevolg, dat voor bijna iedere handeling van de gemeente als beheerder van het Plantsoen er een monumentenvergunning moet worden afgegeven. De ervaring leert dat een van de omwonenden van het Plantsoen in iedere vergunning-procedure aanleiding ziet tot het voeren van juridische procedures.

Daarom is een aantal resterende beheerbeslissingen in 2004 aangehouden om allen meegenomen te worden in een totaal beheerplan voor de komende jaren, dat vervol-gens in één keer van een vergunning kan worden voorzien. Dit beheerplan is op dit moment nagenoeg gereed, en zal na toetsing door de ARK naar verwachting resulteren in een nieuwe aanvraag monumentenvergunning voorjaar 2005.


3. Betekent dit dat het door de Gemeenteraad geaccordeerde renovatie- en beheerplan 2003/2004, niet worden uitgevoerd?

Nee. Zie het antwoord bij vraag 2.


4. Spelen deze problemen ook elders in de stad?

Nee, in die zin dat de overige parken in de stad niet de status hebben van monument. Ja, in die zin dat regelmatig beroep en bezwaar wordt ingediend, waardoor de uitvoering van plannen moet worden uitgesteld.


5. Wat zijn de belemmeringen voor het uitvoeren van de plannen?

Er zijn geen belemmeringen voor het uitvoeren van plannen, wel is het zo dat door alle mogelijkheden van beroep en bezwaar de uitvoering van plannen lange tijd uitgesteld moet worden.


6. Waarom is de gemeenteraad niet geïnformeerd over de problemen en de mogelijke financiële gevolgen daarvan?

Niet van toepassing. Zie antwoord vraag 5.


7. Hoe denkt het college deze problemen op te lossen?

De beheerproblemen van het Plantsoen zullen voor een deel worden ondervangen door het verkrijgen van de benodigde vergunning op het beheerplan voor de komende jaren. Toch zal dit beheerplan voor de toekomst niet alle, soms nu ook niet te voorziene, beheeractiviteiten in het Plantsoen kunnen afdekken. Het gevolg zal zijn, dat voor deze niet reeds door de vergunning op het beheerplan afgedekte activiteiten toch nog een vergunning moet worden aangevraagd, met alle te verwachten procedures (en dus kosten en vertragingen) van dien. Wij komen met deze procedures in het vooruitzicht tot de conclusie, dat de huidige situatie het Plantsoen als buitengewoon waardevol groen monument eerder hindert dan goed doet. Daarom is recent ambtelijk uitgezet te onderzoeken of het mogelijk is het beheer weer werkbaar te maken met behoud van de monumentale status. Dit zou misschien mogelijk zijn door de vigerende ongeclausu-leerde aanwijzing tot gemeentelijk monument alsnog bij raadsbesluit te laten voorzien van een deugdelijke redegevende omschrijving. Hierdoor krijgen de echt monumentale aspecten van het Plantsoen een nog gerichtere bescherming, maar ontstaat er tegelij-kertijd voor de buiten de omschrijving vallende aspecten meer ruimte voor het reguliere beheer. Wij verwachten binnen een maand antwoord te hebben op de vraag of een dergelijke weg wenselijk en begaanbaar is.

Overigens en los van de gestelde vragen wensen wij op te merken dat het contact met de omwonenden van het Plantsoen intensief en goed is. De onderlinge verhouding is na lange tijd van onrust nu als genormaliseerd te beschouwen. De boomplantactie was, zo heeft ons de voorzitter van de vereniging Vrienden van het Plantsoen verzekerd, geen protestactie richting de gemeente, maar eerder een welgemeende algemene uiting van zorg over de voortgang.Wij begrijpen deze zorg. Via het meerjarenbeheerplan en (mogelijk) een nadere redegevende omschrijving van de aanwijzing als monument hopen wij het beheer van het Plantsoen voor de toekomst zo goed als mogelijk te faciliteren.

---- --