Centraal Planbureau

Zoeken: ____________

CENTRAAL PLANBUREAU
Onderwerp: persbericht
Nummer: 1
Datum: 19 januari 2005
Inlichtingen bij: Ben Vollaard, of Dick Morks (tel: 070-3383410)

Grotere veiligheid dankzij meer politie

De daling in criminaliteit en overlast sinds midden jaren '90 is mede te danken aan de toename van politiepersoneel. In de periode 1996-2003 nam de kans op slachtofferschap van criminaliteit en overlast in totaal met circa 10 procent af door de inzet van extra politiepersoneel. Het effect van meer politie op de veiligheid was het grootst in stedelijke regio's.

Dit concludeert het Centraal Planbureau (CPB) in het vandaag verschenen CPB Document 'Police numbers up, crime rates down. The effect of police on crime in the Netherlands, 1996-2003'. Het CPB analyseert in deze publicatie het effect van de sterke toename van politiepersoneel in de afgelopen jaren op slachtofferschap van criminaliteit en overlast.

Het kabinet heeft de ambitieuze doelstelling de criminaliteit en overlast met 20 tot 25 procent te verlagen. Deze verbetering moet in de periode 2008-2010 volledig zijn bereikt. Over het effect van meer politiepersoneel op de veiligheid bestaat tot nog toe veel onzekerheid. Deze studie vormt een bijdrage voor de afweging hoe de kabinetsdoelstelling het best is te realiseren.

Bron van slachtoffergegevens vormt de Politiemonitor Bevolking, een jaarlijkse enquête onder de Nederlandse bevolking. De enquête laat zien dat criminaliteit en overlast al 10 jaar afnemen. Zo is tussen 1994 en 2003 het percentage woningen waar gedurende dat jaar is ingebroken, gehalveerd. Eenzelfde daling geldt het percentage gestolen auto's. Ook het veiligheidsgevoel is verbeterd. Het percentage mensen dat zegt dat ze zich vaak onveilig voelden, is tussen 1994 en 2003 met 40 procent afgenomen. Antwoorden op concrete vragen over veiligheid in de buurt geven daarmee een ander beeld dan meer algemene onveiligheidsgevoelens, zoals die vaak in de media te beluisteren zijn.

De resultaten van het onderzoek weerspreken het idee dat criminaliteit zich slechts verplaatst als in een bepaald gebied meer politiepersoneel wordt ingezet. Er kan sprake zijn van enige verplaatsingseffecten, maar in totaal leidt meer politie tot een duidelijke vermindering van de criminaliteit. De politiekorpsen zijn dus door de inzet van meer personeel in staat om het algehele niveau van criminaliteit te verlagen.

Extra politie draagt bij aan een grotere veiligheid. Hieruit kan nog niet worden geconcludeerd dat uitbreiding van de politie maatschappelijk rendabel is. Om het maatschappelijk rendement te bepalen, is een kosten-batenanalyse vereist. De baten zijn echter moeilijk in beeld te brengen. Zo is de wisselwerking tussen politiebescherming en inspanningen van mensen zelf om criminaliteit te voorkomen, onduidelijk. Denk bijvoorbeeld aan de afweging om 's avonds niet de deur uit te gaan, of om extra hang- en sluitwerk aan te schaffen. Bovendien is naast doelmatigheid, ook rechtvaardigheid een belangrijke overweging, zeker rond het strafrecht.

Herverdeling van politiepersoneel van landelijke naar stedelijke gebieden draagt bij aan de doelstelling om het nationale niveau van criminaliteit en overlast te verlagen. Zo is het geschatte effect van meer politie op woninginbraak twee keer zo groot in de Randstad als in de rest van het land en het effect op overlast van jongeren drie keer zo groot. Uiteraard zijn er ook andere afwegingen bij het herverdelen van politiemiddelen, zoals de beschikbaarheid van de politie in landelijke gebieden.

In vergelijking tot vorige jaren vlakt tussen nu en 2010 de groei in de omvang van het politiepersoneel per inwoner af. De bijdrage van de politie aan de gewenste verhoging van de veiligheid ligt daarom vooral in een betere inzet van bestaande middelen. Meer en beter evaluatieonderzoek naar 'wat werkt en wat niet werkt' kan inzicht bieden in de manier waarop de effectiviteit van de politie te verbeteren valt.

CPB Document 75, 'Police numbers up, crime rates down. The effect of police on crime in the Netherlands, 1996-2003', ISBN 90-5833-205-5, is te bestellen bij:

Bibliotheek Centraal Planbureau
Postbus 80510
2508 GM Den Haag
Telefax: 070-3383350
E-mail: bibliotheek@cpb.nl
Prijs: 9 euro

De volledige publicatie is tevens (gratis) beschikbaar als PDF-bestand.