Netwerk


VANAVOND IN NETWERK

Onderwerp: Nieuw registratiesysteem voor orgaandonoren?

Uitzenddatum: Di. 18 januari 2005, 20.30u

Morgen bespreekt de Tweede Kamer of er een nieuw registratiesysteem komt voor orgaandonoren. Van tweederde van de volwassen Nederlanders is nu niet bekend of ze hun organen willen afstaan. Belangen- organisaties pleiten voor een minder vrijblijvende registratie dan nu het geval is. Is dat een goede oplossing?

Te laat
Het tekort aan orgaandonoren is fors. Zoân 1400 zieke Nederlanders staan op de wachtlijst voor een orgaan. Van deze groep overlijden per jaar ruim tweehonderd mensen. Netwerk sprak met de vrouw van Lex van Heusden (47). Voor hem kwam een donorlong te laat. Hij overleed 2 januari jl.

Voorstander
De belangenorganisaties van patiënten die op een donororgaan wachten zijn sterk voorstander van invoering van het zogenaamde Actieve Donor Registratie Systeem. Dat systeem houdt in dat burgers donor worden als ze niet reageren op een brief van de overheid met de vraag of ze hun organen bij overlijden willen afstaan. De verwachting is dat volwassenen door dit registratiesysteem meer worden gedwongen zich uit te spreken over de vraag of ze al dan niet donor willen zijn.

Kamermeerderheid?
Het is nog onduidelijk of het plan voor het nieuwe donorregistratiesysteem een kamermeerderheid haalt. De VVD is tegen en de ChristenUnie en SGP waarschijnlijk ook. Zij vinden het voorstel te ver gaan.

Bestaande systeem aanscherpen
Het CDA steunt het voorstel van minister Hoogervorst van Volksgezondheid om het bestaande systeem aan te scherpen. Zo moet bijvoorbeeld het donorverzoek worden herhaald als iemand een nieuw paspoort aanvraagt.

Discussieer mee
Het huidige systeem van orgaanregistratie moet minder vrijblijvend, vinden belangenorganisaties. Nu staat eenderde van de volwassen Nederlanders in het donorregister ingeschreven. Van de rest is niet bekend of ze hun organen bij overlijden willen afstaan. Bij een andere manier van registeren zou dat probleem worden opgelost, denken de organisaties: wie zwijgt is donor. Wat vindt u? Moet het systeem worden aangepast of schrikt dwang juist af, zoals minister Hoogervorst denkt?