Ministerie van Buitenlandse Zaken

Aan de Voorzittervan de TweedeKamerderStaten-Generaal Binnenhof4
Den Haag


- Directie Personenverkeer, Migratie en Vreemdelingenzaken Bezuidenhoutseweg 67
Postbus 20061
2500 EB Den Haag


Datum

18 januari 2005

Behandeld


- drs. E.M. Driessen


Kenmerk


- DPV/JP-407/04

Telefoon


- +31 (0)70 3486860


Blad


- 1/1

Fax


- +31 (0)70 3484006


Bijlage(n)


- 1

E-Mail


- edo.driessen@minbuza.nl


Betreft


- HLWGAsiel en Migratie

Zeer geachte Voorzitter,

Zoals aan uw Kamer is toegezegd tijdens het algemeen overleg inzake de werkgroep op hoog niveau voor asiel en migratie (HLWG) d.d. 18 mei 2000, gaat u hierbij, mede namens de minister voor Vreemdelingenzaken en Integratie, het verslag toe van de HLWG van 29 november 2004.

De staatssecretaris voor Europese Zaken,

Atzo Nicolai

VERSLAG VAN DE BIJEENKOMST VAN DE WERKGROEP OP HOOG NIVEAU VOOR ASIEL EN MIGRATIE (HLWG) OP 29 NOVEMBER 2004

Samenvatting
Op 29 november jl. vond de laatste plenaire HLWG-vergadering onder het Nederlandse voorzitterschap plaats. De voorzitter memoreerde hierin de behaalde resultaten van de afgelopen zes maanden. In deze afsluitende HLWG-vergadering vonden daarnaast discussies plaats inzake een presentatie van de Internationale Arbeidsorganisatie (ILO) over arbeidsmigratie, een presentatie van de voorzitter van de EU expertgroep mensenhandel en het conceptwerkprogramma voor het werk van de HLWG voor het komende jaar.

Verslag

Terugblik behaalde resultaten
In zijn opening bedankte de voorzitter de Lidstaten voor de goede samenwerking tijdens het Nederlandse voorzitterschap, hetgeen op 2 november jongstleden had geleid tot aanname door de Raad Algemene Zaken en Externe Betrekkingen (RAZEB) van de Raadsconclusies inzake de prioriteiten voor een gemeenschappelijk readmissiebeleid, respectievelijk de Raadsconclusies inzake een verbeterde toegang van vluchtelingen tot duurzame oplossingen. De vooraf gezette doelstellingen van het Nederlandse voorzitterschap waren hiermee verwezenlijkt.

ILO actieplan voor arbeidsmigratie
De ILO presenteerde zijn actieplan inzake arbeidsmigratie waaronder een aantal door de ILO gedefinieerde beste praktijken en richtsnoeren op dit gebied. Hierbij werd ingegaan op het vergroten van legale migratiemogelijkheden, werving van arbeidsmigranten, arbeidsomstandigheden, bestrijding van mensensmokkel en mensenhandel, overmakingen van migranten naar hun land van herkomst en de mobiliteit van bepaalde opgebouwde sociale zekerheidsrechten.

Mensenhandel
In haar presentatie identificeerde de voorzitter van de EU expertgroep mensenhandel een aantal kernelementen in de strijd tegen mensenhandel. Zij benadrukte het belang van een multidisciplinaire aanpak en speciale aandacht voor kinderen. Als slachtoffers zich gesteund voelen door passende bijstand, zouden zij eerder geneigd zijn samen te werken met de autoriteiten. Wetshandhaving en slachtofferhulp waren in dezen complementair.

Werkprogramma HLWG
Het voorzitterschap presenteerde het door hem opgestelde overzicht van het werk van de HLWG voor 2005. In dit overzicht waren de lopende zaken, alsook de komende activiteiten op basis van het Haagse Programma en enkele verwachte Commissiemededelingen schematisch weergegeven. Enkele delegaties hadden suggesties voor aanvullingen en gingen in op de unieke rol die de HLWG met haar multidisciplinaire aanpak speelt op het gebied van asiel en migratie. Deze rol moest worden versterkt, vooral op het gebied van de externe asiel- en migratieonderwerpen. De Europese Commissie onderstreepte bovendien dat deze externe migratieonderwerpen expliciet moesten worden besproken in de RAZEB en niet alleen als A-punt moesten worden geagendeerd.

Vooruitblik Luxemburgs voorzitterschap
Traditiegetrouw heeft het inkomende voorzitterschap de beleidsaccenten voor het komende half jaar gepresenteerd. De focus zal het komende half jaar vooral liggen op het eerste jaarlijkse monitor- en evaluatierapport van de Commissie inzake de samenwerking met derde landen op het gebied van migratiebeheer, op het gemeenschappelijk readmissiebeleid (met nadruk op de lopende onderhandelingen), op het groenboek en het maatschappelijk debat inzake legale vs. illegale migratie, op mensenhandel, op migratie & ontwikkeling, op het EU/LAC-overleg en op het AENEAS programma. Luxemburg organiseert vier HLWG vergaderingen, waarvan één, naar Nederlands voorbeeld, gezamenlijk met SCIFA zal worden gehouden.

===