Persinformatie
Islam- & Integratiedebat Rotterdam
Komende week vindt in de Centrale Bibliotheek weer een aantal (gratis) informatie-bijeenkomsten plaats over de islam en Rotterdam. De gemeente organiseert deze bijeen-komsten ter voorbereiding op de publieke debatten over Islam & Integratie.
De onderwerpen van deze bijeenkomsten zijn op 18 januari 'De islam en de positie van vrouwen en homoseksuelen', op 19 januari 'De diversiteit van Rotterdam' en op 25 januari 'De diversiteit van de islam'. De gemeente roept iedereen op de bijeenkomsten bij te wonen.
De informatiebrochure met de juiste data en de onderwerpen van de bijeenkomsten is inmiddels door heel Rotterdam verspreid. In bibliotheken en andere openbare punten kunt u deze brochure vinden. De tekst (en andere informatie) is ook te vinden op www.rotterdam.nl/islam.
Dinsdag 18 januari, 19.00 uur
Thema: De islam en de positie van vrouwen en homoseksuelen
Locatie: Centrale Bibliotheek
Sprekers: Omar Nahas en Sawitri Saharso
Emancipatie van moslimvrouwen staat hoog op de politieke agenda. Want ondanks het groeiende aantal allochtone moslimvrouwen dat op alle niveaus deelneemt aan de samenleving, is er nog steeds een grote groep die geen aansluiting heeft kunnen maken. Maar er zijn ook moslimvrouwen die een goede positie hebben, die niet worden onderdrukt, die keuzevrijheid hebben, met of zonder hoofddoek. Zij laten zich daarbij juist inspireren door de islam en strijden tegen (culturele) misstanden als gedwongen uithuwelijking en huiselijk geweld.
Ook onder moslimhomo´s in Nederland en Rotterdam is een emancipatiebeweging op gang aan het komen. Zij proberen homoseksualiteit uit de taboesfeer te halen en ook naar niet-moslims begrip kweken voor hun situatie.
- Omar Nahas is wetenschappelijk medewerker bij de Stichting Yousuf. Hij schreef het boek 'Homo en moslim - hoe gaat dat samen?' Een nieuw boek van Nahas (waarin hij vrouwenemancipatie vergelijkt met homo-emancipatie in Europa en in de Arabische wereld) verschijnt in februari 2005.
- Sawitri Saharso studeerde sociologie en is als Universitair Hoofddocent werkzaam bij de afdeling Sociaal-Culturele Wetenschappen van de Vrije Universiteit in Amsterdam. Ze schreef het boek 'Jan en Alleman' (Utrecht, 1992), waarin ze beschrijft hoe migranten jongeren tegen zichzelf en het leven in multicultureel Nederland aankijken. In haar huidige onderzoek houdt ze zich bezig met sekse en etniciteit en vraagt ze zich onder meer af of je tegelijkertijd feminist en multiculturalist kunt zijn.
Woensdag 19 januari, 19.00 uur
Thema: De diversiteit van Rotterdam
Locatie: Centrale Bibliotheek
Sprekers: Paul van de Laar en Taco Noorman
Niet-moslims en moslims geven samen vorm aan onze stad, een stad met een rijke historie. Migranten van binnen en buiten Nederland, hebben in al hun diversiteit de stad mede gemaakt tot wat zij nu is. Na de Tweede Wereldoorlog is met man en macht gewerkt aan de wederopbouw van de haveninfrastructuur en het stadscentrum. Spanje, Griekenland, Italië, Turkije en Marokko leverden gastarbeiders om te kunnen voldoen aan de snel groeiende vraag naar arbeidskrachten. Daarnaast kwamen grote groepen politieke vluchtelingen en migranten uit de voormalige koloniën naar Nederland en Rotterdam. Inmiddels heeft meer dan 45 procent van de ruim 600.000 Rotterdammers een niet-Nederlandse achtergrond. Dat brengt ook een grote verscheidenheid aan religies met zich mee.
- Paul van de Laar is hoofd Collecties van het Historisch Museum Rotterdam en bekleedt de Jurriaanse-leerstoel van Rotterdam aan de Erasmus Universiteit.
- Taco Noorman is predikant in de Laurenskerk.
Dinsdag 25 januari, 19.00 uur
Thema: De diversiteit van de islam
Locatie: Centrale Bibliotheek
Sprekers: Nico Landman en Paul Scheffer
De islam is een sterk groeiende godsdienst in Rotterdam. Het belijden van het islamitische
geloof in een niet-islamitische stad roept allerlei vragen op. Bijvoorbeeld over de
verschillende geloofsstromingen, de verschillen in geloofsbeleving en over de traditionele
culturen, de rol van geestelijk leiders en de rol van de moskeeën en imams.
Tijdens deze bijeenkomst staan we ook stil bij de politieke islam. En bij de mate waarin
niet-moslims de islam als nieuwe religie in Rotterdam beangstigend vinden. Dit mede naar
aanleiding van gebeurtenissen als de aanslagen in de Verenigde Staten op 11 september
2001 en de recente moord op Theo van Gogh.
- Nico Landman is islamoloog aan de Universiteit van Utrecht. Hij schreef het standaardwerk 'Van mat tot minaret'.
- Paul Scheffer is bijzonder hoogleraar Grootstedelijke problematiek aan de universiteit van Amsterdam. Hij schreef o.a. het NRC-artikel 'het multiculturele drama'.
TOEGANG = GRATIS !
Agenda informatiebijeenkomsten:
De islam en de positie van vrouwen en homoseksuelen
Dinsdag 18 januari
19.00 uur
Centrale Rotterdamse Bibliotheek
De diversiteit van Rotterdam
Donderdag, 19 januari
19.00 uur
Centrale Rotterdamse Bibliotheek
De diversiteit van de islam
Dinsdag, 25 januari
19.00 uur
Centrale Rotterdamse Bibliotheek
Waarden en normen in onze democratische rechtsstaat
(speciaal gericht op Somaliërs)
Woensdag, 26 januari
19.00 uur
Wijkaccommodatie 't Klooster
Nederland en de positie van vrouwen en homoseksuelen
Donderdag, 27 januari
19.00 uur
Centrale Rotterdamse Bibliotheek
Werk en toekomst voor jonge moslims
Zaterdag, 29 januari
13.00 uur
Centrale Rotterdamse Bibliotheek
Waarden en normen in de islam
Dinsdag, 1 februari
19.00 uur
Centrale Rotterdamse Bibliotheek
Slotbijeenkomst informatieronde/ startbijeenkomst Publieke debatten
Woensdag, 2 februari
19.00 uur
Centrale Rotterdamse Bibliotheek
Achtergrond
De islam is een grote en groeiende godsdienst in onze stad. Helaas leven moslims en niet-moslims niet altijd even makkelijk met elkaar. De gemeente Rotterdam wil graag stimuleren dat burgers meer met elkaar in gesprek komen. Daarom is het project Islam & Integratie opgezet.
Een belangrijk deel van dit project bestaat uit de publieksdebatten in februari en maart. Het is de bedoeling dat Rotterdammers - dus moslims en niet-moslims - tijdens deze debatten met elkaar praten over islam en integratie.
Als aanloop naar de publieke debatten organiseert de gemeente tien informatiebijeenkomsten. Bij een aantal daarvan werkt de gemeente samen met SPIOR, de koepelorganisatie van moskeeën en andere islamitische organisaties in Rotterdam. Tijdens de bijeenkomsten komen allerlei thema's aan bod die voor moslims en niet-moslims belangrijk zijn.
noot voor de redactie/
Gemeente Rotterdam