Het Nederlandse Rode Kruis

persbericht

Speerpunt Rode Kruis: Risico´s van rampen beperken

Nederlandse Rode Kruis stuurt vertegenwoordiger naar Kobe

Ook het Nederlandse Rode Kruis is vertegenwoordigd tijdens de wereldwijde VN-conferentie in Kobe, Japan van 18 tot 22 januari, in de persoon van Marleen Helmer, hoofd van het klimaatcentrum van het Rode Kruis. Onderwerp van de conferentie is de beperking van de impact van natuurrampen. Uit studie van UNESCO blijkt dat elke euro die in een kwetsbaar gebied wordt uitgegeven aan preventie 25 euro scheelt in uitgaven aan noodhulp.

Het Rode Kruis ziet het voorspellen en het verkleinen van de impact van natuurrampen als belangrijke taak. Het werkt mee aan de verhoging van de weerbaarheid van de bevolking in arme landen, met als doel de vooruitgang niet plotseling te laten wegvagen door een natuurramp. Het Nederlandse Rode Kruis richt zich met name op weergerelateerde rampenrisico´s in het kader van klimaatverandering met programma´s in Vietnam, Nicaragua en Mozambique.

Onderdeel van deze conferentie is het zogenaamde 'early warning system'. Om deze systemen te implementeren is het van belang om de bevolking goed voor te lichten over deze systemen en te demonstreren hoe deze tijdens een ramp functioneren. Zo kunnen in de toekomst meer levens worden gered.

De praktijk heeft dat al bewezen. Het cyclone Preparedness Programme (CCP) in Bangladesh bijvoorbeeld redde in de afgelopen tien jaar duizenden levens. Daar is een waarschuwingsprogramma door het Rode Kruis/Rode Halve Maan uitgebouwd tot een netwerk van 33 duizend vrijwilligers. Zij vormen de verbinding tussen het CCP-hoofdkwartier en tien miljoen Bengalen. Zodra een storm dreigt, informeren zij elkaar met behulp van vlagsignalen en megafoons en worden bewoners geevacueerd. Tijdens de laatste cycloon in 1997 kwamen 200 Bengalen om inplaats van 200.000 tien jaar eerder.




Het Nederlandse Rode Kruis