TROS

persbericht
Hilversum, 17 januari 2005

GRATIS FINALEPLAATSEN VOOR STEMMEND PUBLIEK

Het publiek kan zowel tijdens de voorronden als de finale van het Nationaal Songfestival zijn of haar stem uitbrengen via telefoon (televoting) of sms. De stemmen van de bellers en de sms'ers worden bij elkaar opgeteld en vormen samen de stem van het publiek. Per voorronde worden onder de stemmers twee finalekaarten voor 13 februari verloot.

Stemmen per telefoon
De TROS/NOS maakt hier gebruik van het zogenaamde mass-calling platform van de KPN Call Factory. Op het moment dat de presentator aangeeft dat er gestemd kan worden, kunnen de kijkers bellen met de nummers 0909-0371, 0909-0372... t/m 0909-0376 voor respectievelijk liedje 1 t/m 6. Deze nummers gelden voor alle vier de voorronden. Voor de finale, waar twaalf kandidaten zijn, lopen de nummers van 0909-0371 tot en met 0909-0382. Bellen kost ¤ 0,35 per gesprek.

Stemmen per sms
Het bedrijf LogicaCMG beheert voor de Publieke Omroep het platform waarop sms-verkeer plaatsvindt. Voor het Nationaal Songfestival wordt van dit platform gebruik gemaakt. Vanaf het moment dat er gestemd kan worden, kunnen kijkers een sms versturen naar nummer 9090. Het bericht is 'song 01' voor liedje 1, 'song 02' voor liedje 2, etc. In de voorronden loopt deze reeks op tot en met 'song 6', in de finale tot en met 'song 12'. Ook hier geldt dat de shortcode en de berichten voor alle voorronden en de finale hetzelfde zijn. De ontvangst van het bericht wordt met maximaal één antwoordbericht bevestigd. Behalve de kosten voor het versturen van een sms (dat verschilt per operator of abonnement) zijn de kosten ¤ 0,35 per bericht.

Televoting en sms'en kan alleen tijdens de uitzending vanaf het moment dat de presentator dat heeft aangegeven.

Noot voor de pers,

TROS