Gemeente Eersel


Nieuwsberichten

17-01-2005
Steunpunt vrijwilligerswerk Eersel

Vrijwilligers zijn onmisbaar. Veel van de voorzieningen waarvan wij gebruik maken, zouden zonder de inzet van vrijwilligers onbetaalbaar en daardoor voor velen onbereikbaar zijn. De gemeente wil dit graag helpen voorkomen en heeft het initiatief genomen tot oprichting van een Steunpunt vrijwilligerswerk.
Het college van burgemeester en wethouders ziet ondersteuning van het vrijwilligerswerk als een belangrijke taak en ziet het steunpunt daarvoor als een geschikte vorm.
Het Steunpunt Vrijwilligerswerk wordt gerund door vrijwilligers die vanuit het team Welzijn worden ondersteund. Het Steunpunt is gevestigd in het gemeentehuis aan de Dijk in Eersel.

Op donderdagavond 25 november jl. heeft er in Sociaal Cultureel Centrum De Muzenval in Eersel een informatiebijeenkomst plaatsgevonden. Hiervoor waren alle in de gemeente Eersel gevestigde verenigingen en organisaties uitgenodigd. Tijdens deze bijeenkomst is uitleg gegeven over de vraag wat een Steunpunt Vrijwilligerswerk zou kunnen betekenen voor de plaatselijke verenigingen en organisaties.

Wat doet het Steunpunt Vrijwilligerswerk?
De samenleving is voor velen afhankelijk van de inzet van vrijwilligers. Mensen die uit zichzelf en belangeloos, meestal bij een non-profit organisatie, iets doen voor anderen. Deze organisaties en hun vrijwilligers dragen bij aan de instandhouding van de leefbaarheid van de gemeenschap. Zo ook in de gemeente Eersel.
Het Steunpunt is een ontmoetingsplaats en een vraagbaak voor iedereen die met vrijwilligers te maken heeft. Dus zowel voor diegenen die vrijwilligerswerk (willen gaan) doen, als voor organisaties die vrijwilligers een kans willen geven om werkzaamheden te verrichten. Het Steunpunt bemiddelt tussen vraag en aanbod, publiceert wekelijks de vacatures en ondersteunt op het gebied van
deskundigheidsbevordering. Verder worden alle organisaties door middel van een periodiek uit te geven 'Nieuwsbrief' op de hoogte gehouden van de ontwikkelingen op het gebied van het vrijwilligerswerk. Ook de organisatie van de Vrijwilligersavond en de verkiezing van de Vereniging/Organisatie van het Jaar worden gerekend tot de taak van het Steunpunt.

Voordelen van het Steunpunt Vrijwilligers
a. Voor vrijwilligers:

- verstrekken van informatie over vrijwilligerswerk;
- registreren van de kandidaat-vrijwilliger als 'werkzoekende';
- adviseren van de vrijwilliger bij het zoeken naar een (onbetaalde) baan;

- bemiddelen tussen de toekomstige vrijwilliger en de vragende/zoekende organisatie;

- behartigen van de belangen van de individuele vrijwilliger m.b.t. werkomstandigheden, deskundigheidsbevordering, verzekering etc.

Mensen die werkervaring op willen doen, nieuwe contacten willen leggen en hun kennis en ervaring willen delen met anderen roepen wij op zich te melden om zich als 'werkzoekende' te laten inschrijven.

b. Voor organisaties:

- kosteloos registreren van de vacatures;

- ondersteuning bieden bij het zoeken naar een passende vrijwilliger
- ondersteuning bieden op het gebied van deskundigheidsbevordering, door middel van het organiseren van workshops, cursussen etc.;
- voorlichting geven over de Arbo-wet en de horecawetgeving;
- informeren over (collectieve) verzekeringen.

Verenigingen en organisaties die dringend verlegen zitten om ondersteuning door vrijwilligers roepen wij op zo spoedig mogelijk contact op te nemen om de vacature te laten registreren.

Bereikbaarheid steunpunt voor aanmelden vrijwilligerswerk en/of vacatures

- Waar: gemeentehuis

- Wanneer: maandag, woensdag en donderdag van: 14.00 tot 17.00 uur.
Tijdens de reguliere schoolvakanties is het Steunpunt gesloten.
- Telefoon: 0497 - 53 13 00 U kunt altijd bellen voor een afspraak!
- E-mail: steunpuntvrijwilligerswerk@eersel.nl

Vrijwilligersplatform
Ter ondersteuning van het Steunpunt Vrijwilligerswerk wordt een Vrijwilligersplatform geformeerd, dat zal bestaan uit minimaal zes en maximaal tien vertegenwoordigers van
verenigingen en organisaties die met vrijwilligers werken. Belangstellenden worden opgeroepen te reageren.

Bemensing steunpunt en aanmelding vrijwilligers Het streven is gericht op een Steunpunt dat zoveel mogelijk gerund wordt door vrijwilligers. Er zijn maximaal 6 vrijwilligers nodig voor het Steunpunt. Gelet op de beperkte openstelling zou eventueel met minder vrijwilligers kunnen worden volstaan, maar het lijkt gezelliger en ook motiverender wanneer er tijdens de openstelling twee vrijwilligers aanwezig zijn. Bovendien vereenvoudigt dit onderlinge vervanging en wordt de kwaliteit, eenduidigheid en continuïteit gegarandeerd.
In het algemeen komen de werkzaamheden neer op:
- het verrichten van receptiewerkzaamheden en het ontvangen en te woord staan van bezoekers; het geven van informatie en advies aan individuen en organisaties;

- het signaleren en beantwoorden van vragen en/of problemen met betrekking tot het vrijwilligerswerk;

- het registreren van de vragen en de afhandeling daarvan in een geautomatiseerd programma;

- het actief zoeken naar ondersteuningsmogelijkheden voor vrijwilligersorganisaties;

- de organisatie van de vrijwilligersavond en de verkiezing van Organisatie van het Jaar.

Dat vrijwilligerswerk niet vrijblijvend is, kan beschouwd worden als een open deur. Als vrijwilliger verbind je je immers met een club mensen. Er worden afspraken gemaakt, er wordt op je gerekend, je krijgt een vrijwilligerscontract, er is sprake van een inwerkperiode, er worden verzekeringen afgesloten.

Wij zoeken nog mensen die het leuk vinden om het Steunpunt bij toerbeurt te bezetten gedurende één middag in de week (14.00 - 17.00 uur). Belangstellenden worden dan ook opgeroepen vóór 27 januari a.s. te reageren.

Opening
De officiële opening is gepland op donderdag 17 februari a.s. om 16.30 uur. Wij houden u op de hoogte van de invulling van het programma. Concrete informatie volgt.

Tot slot
Voor aanmeldingen en vragen kunt u voorlopig terecht bij de heer S. Dikmans van het team Welzijn, te bereiken via telefoonnummer (0497) 53 13 75 of e-mail s.dikmans@eersel.nl