Ministerie van Buitenlandse Zaken

EMBARGO TOT MAANDAG 17 JANUARI 18.00 UUR

Ontwikkelingslanden moeten niet worden verdeeld in winnaars en verliezers bij het realiseren van de millenniumdoelstellingen. Dat zegt de minister voor Ontwikkelingssamenwerking, Agnes van Ardenne, in een reactie op het rapport van de Amerikaanse econoom Jeffrey Sachs dat vandaag wordt gepresenteerd. Volgens Van Ardenne zou het rapport met name oplossingen moeten aandragen voor de minder goed presterende landen om de millenniumdoelstellingen te behalen binnen de afgesproken termijn. In het rapport 'Investing in Development: A Practical Plan to Achieve the Millennium Development Goals' staan concrete aanbevelingen voor het realiseren van de internationaal afgesproken millenniumdoelen.

De minister benadrukt dat voor het behalen van de millenniumdoelstellingen samenwerkingsverbanden met het maatschappelijk middenveld en bedrijven van essentieel belang zijn. Naar het oordeel van de bewindsvrouw besteedt Sachs te weinig aandacht aan de rol die het bedrijfsleven kan spelen bij de realisatie van de millenniumdoelstellingen. Zo zijn bedrijven onmisbaar voor armoedebestrijding, bijvoorbeeld in het kader van de hiv/aids-bestrijding en publiek-private partnerships.

Ook vindt de minister het voeren van een integraal beleid voor het realiseren van de millenniumdoelen cruciaal. Het tegelijkertijd werken aan hulp, handel en veiligheid is nodig om armoede te bestrijden. In het rapport van Sachs wordt aan deze integrale aanpak te weinig aandacht gegeven.

Nederland is geen voorstander van het selecteren van minimaal twaalf goed presterende landen wereldwijd, zoals het rapport van het UN Millennium Project voorstelt, waarvoor de hulp sterk wordt verhoogd om de millenniumdoelstellingen te kunnen halen. Dit zou kunnen leiden tot het creëren van een tweedeling, terwijl de millenniumdoelstellingen gelden voor alle armen. Het verdelen van landen in goed en minder goed presterende landen is voor Van Ardenne geen optie. Daarnaast gaat het Nederland niet alleen om de kwantiteit van de hulp. Kwaliteit is minstens zo belangrijk. Ook heeft het rapport volgens minister Van Ardenne te weinig aandacht voor corruptiebestrijding. Nederland zet zich op alle niveaus in om corruptie te voorkomen en te bestrijden.

Volgens het rapport moeten donoren in hun ontwikkelingsbeleid de millenniumdoelen centraal stellen. Nederland loopt in dit opzicht voorop, evenals met een sterke focus op Afrika, milieu en reproductieve gezondheid.

Minister Van Ardenne blijft regeringen erop aanspreken dat zij hun internationale verplichtingen nakomen. Alleen dan is realisatie van de millenniumdoelstellingen in 2015 haalbaar. Zo is onder het Nederlandse voorzitterschap vastgelegd dat de EU-landen in april van dit jaar nieuwe afspraken maken over hun ontwikkelingsbudget. Nederland komt met 0,8% van het BNP voor ontwikkelingshulp de internationale afspraak na.

Nadere informatie en