Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Vastgoedbeleggingsmarkt in Europees perspectief: vooruitzicht 2005

Amsterdam, 13 januari 2005 -- Het vastgoedbeleggingsvolume in Europa zou in 2005 hetzelfde record kunnen gaan halen als in 2004. In dat jaar werd een transactievolume gerealiseerd van ¤ 90 miljard. Dit is de verwachting van Jones Lang LaSalle in haar 'European Research Outlook 2005'.

Tony Horrell, CEO van European Capital Markets bij Jones Lang LaSalle, zegt over de Europese beleggingsmarkt: 'In 2005 verwachten wij dat vastgoed weer een belangrijke rol binnen de portefeuille van de belegger zal spelen en dat de transparantie in nieuwe markten zal toenemen. Hoewel bij de eerste schattingen voor het beleggingsvolume in 2005 is meegenomen dat het aantal transacties dit jaar zou kunnen teruglopen door het beperkte productaanbod, zullen we toch niet verrast zijn als het volume van vastgoedbeleggingen op hetzelfde niveau blijft als in 2004. Vastgoed blijft immers een zeer aantrekkelijk beleggingsproduct.

Beleggers

De dynamische beleggingsmarkt in 2004 werd voornamelijk gevoed door investering van particulieren, al dan niet in samenwerkingsverbanden. In 2005 verwacht Jones Lang LaSalle dat de institutionele beleggers actiever zullen gaan concurreren voor het vastgoedbeleggingsproduct. Bovendien zullen meer internationale spelers verschijnen op de Europese beleggingsmarkt -- inclusief US REITs. Zoals voorspeld in de beleggingsmarktspecial van begin 2004 zet de internationalisering van de Europese vastgoedmarkt door. Jones Lang LaSalle verwacht dat de stroom grensoverschrijdende beleggingen zal groeien.

Aanvangsrendementen

Terwijl de wijdverspreide visie is dat aanvangsrendementen op dit moment laag zijn, gelooft Jones Lang LaSalle dat er op Europees niveau nog steeds ruimte zit in de toprendementen in 2005. Dit heeft te maken met de ruimte tussen de rendementen en de rente, het toenemend aandeel van institutionele beleggers in de vastgoedsector en de verdere stabilisering op de gebruikersmarkt.

Verenigd Koninkrijk en Frankrijk

Terwijl Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk blijven behoren tot de grootste beleggingsmarkten in Europa, wordt verwacht dat het volume lager zal uitkomen dan in 2004. In het Verenigd Koninkrijk zijn de rentelasten relatief hoog ten opzichte van de Eurozone en de enorme gelddruk op de Britse markt leidde in de afgelopen jaren tot een herpositionering van beleggers elders in Europa.

In Frankrijk werd het hoge beleggingsvolume in 2004 beïnvloed door vastgoedbedrijven die éénmalige conversies deden ten behoeve van de nieuw ingevoerde SIIC status, waardoor het aantal transacties enorm steeg. Daarom wordt niet verwacht dat hetzelfde niveau wordt gehaald in 2005.

Duitsland
De kapitaalwaarde van het Duitse vastgoed is de afgelopen jaren afgenomen, mede doordat de totaalrendementen en de huren zijn gedaald. De Duitse open-end vastgoedfondsen zijn bezig hun nationale holdings te verkopen in 2005. Door de ruimte die in 2005 ontstaat, zal Duitsland zich voor de eerste keer openbaren als een competitieve cross-border beleggingsmarkt.

Rendementgedreven beleggers hebben zich in 2004 georiënteerd in Duitsland. Jones Lang LaSalle verwacht dat deze beleggers in 2005 concrete aankopen gaan doen.

Centraal- en Oost Europa

Corporates -- in het bijzonder in de winkel- en logistieke sector maar ook in offshore -- hebben al hun eerste stappen gezet in de nieuwe oostelijke staten van de Europese Unie. Deze markten worden steeds transparanter voor beleggers, en zijn aantrekkelijk door de hoge opbrengsten die hier nog gerealiseerd kunnen worden. Jones Lang LaSalle verwacht dat de beleggingsmarkten in Polen, Tsjechië en Hongarije zullen consolideren, terwijl de eerste substantiële tekenen aanwezig zijn dat beleggingsmarkten zich ontwikkelen in Rusland, Turkije, Slowakije en Roemenië.

Winkels

De verwachting is dat in 2005 winkelvastgoed de voorkeur blijft verdienen van veel beleggers. Het acute gebrek aan beschikbaar product in deze sector -- vooral op A-locaties -- zal leiden tot ontevredenheid bij een aantal beleggers en waarschijnlijk ook tot scherpere prijzen.

Kantoren

De kantorensector herstelt zich op Europese schaal en zal beleggers aantrekken met een sterk anticyclische beleggingshorizon. Overigens constateerde Jones Lang LaSalle in 2004 al een voorzichtige interesse van deze partijen.

Hotels

Een sector die ook sterke interesse zal krijgen van beleggers en een steeds belangrijker inkomstenbron wordt, is de hotelbranche. De vraag kwam tot een hoogtepunt in 2004 met rond de ¤ 3 miljard aan single asset hotel transacties in Europa. Volgens de vooruitzichten van Jones Lang LaSalle zal dit investeringsvolume worden overtroffen in 2005.

Bedrijfsruimten

Het bedrijfsruimtesegment is ook op Europese schaal in trek bij beleggers. Jones Lang LaSalle verwacht dat de geldstroom richting logistieke- en multi-tenant-achtige bedrijfsruimte zal groeien. Bedrijfsruimten bieden een hoog rendement en de aanvangsrendementen vertonen nog ruimte. De sector genereert veel kansen in verband met verandering in de Europese distributie netwerken.

Nederland
Ook in Nederland beheerst de particuliere belegger de vastgoedmarkt. Een paar jaar geleden was nog geen 10% van alle transacties op de vastgoedmarkt toe te schrijven aan de particuliere consument. In 2004 nemen ze meer dan de helft voor hun rekening via indirecte beleggingsvehikels, zoals vastgoedmaatschappijen en C.V.'s. Vooral Duitse particulieren zijn in opkomst. Ondanks het feit dat de leegstand in kantoren de laatste jaren is opgelopen, de huuropbrengsten dalen en significant herstel pas wordt verwacht rond 2006-2007, betalen beleggers zeer scherpe prijzen voor kantoren. De manier waarop beleggers naar onroerend goed kijken is sterk veranderd. Vastgoed wordt steeds meer iets waarin indirect, via een fondsbeheerder, wordt belegd en wordt daardoor steeds meer een financieel product.

Over Jones Lang LaSalle
Jones Lang LaSalle (NYSE: JLL) is wereldwijd toonaangevend in diensten en vermogensbeheer op het gebied van onroerend goed. De organisatie is actief in meer dan 100 belangrijke markten in vijf werelddelen. Jones Lang LaSalle levert een volledig geïntegreerd dienstverleningspakket, omvattend management services, transactiegerichte services en investment management services op lokaal, regionaal en internationaal niveau aan eigenaren, gebruikers en beleggers. Jones Lang LaSalle is tevens marktleider op het gebied van vastgoed- en corporate facility managementdiensten met wereldwijd een beheersportefeuille van circa 74 miljoen vierkante meters. LaSalle Investment Management, is één van 's wereld grootste en meest diverse onroerend goed investment management organisaties met meer dan $24 miljard aan assets in beheer. Voor meer informatie bezoek onze site www.joneslanglasalle.com.


---