FNV

Gezonde cao mogelijk door schijf van vijf speerpunten

Pensioen, kinderopvang, werkzekerheid, gezond werken en inkomen. Dat zijn de ingrediënten voor de schijf van vijf voor gezonde cao's, die FNV Bondgenoten maandag heeft gepresenteerd.
De grootste vakbond van het land verwacht dit jaar ongeveer zeshonderd nieuwe contracten met werkgevers af te sluiten. "Het kabinet is op de knieën, we gaan over naar de tweede ronde", kondigde voorzitter Henk van der Kolk aan tijdens een druk bezochte persconferentie in Utrecht.

"We willen nu oogsten wat we gezaaid hebben door in de slag te gaan met een van de partijen die het centraal akkoord hebben getekend, de werkgever. Al lijken die soms nogal aan geheugenverlies te lijden", zei Van der Kolk.

De prioriteiten zijn in een enquête door werknemers geselecteerd. Maar het is niet zo dat alle speerpunten in alle cao's evenveel gewicht krijgen. Zo is kinderopvang vaak al goed geregeld, maar in een grote sector als het beroepsgoederenvervoer bijvoorbeeld nog helemaal niet. Van der Kolk: "In veel bedrijven en sectoren zullen één of twee thema's de nadruk krijgen. Het gaat om maatwerk."

Het wordt een zwaar cao-seizoen, voorspelde Anja Jongbloed, de coördinator arbeidsvoorwaarden en pensioenen. "Het is complex en veel. En we krijgen natuurlijk veel tegenwind. Het gaat vaak om zaken die op korte termijn kosten met zich meebrengen, maar die op langere termijn geld opleveren."