Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Postbus 90801 2509 LV Den Haag Anna van Hannoverstraat 4 Telefoon (00 31 70) 333 44 44 Telefax (00 31 70) 333 40 33

Uw brief Ons kenmerk Doorkiesnummer d.d. SV/V&V/90113 (070) 333

Onderwerp Datum Contactpersoon 17 januari 2005

Geachte heer en mevrouw,

Uw aan de Vaste commissie voor Sociale Zaken en Werkgelegenheid gerichte brief werd aan mij ter beantwoording overgedragen.
Kort samengevat komt uw schrijven erop neer dat u het onrechtvaardig vindt dat er een korting op uw Nieuw-Zeelandse Superannuation plaatsvindt omdat u vanuit Nederland een (gedeeltelijk) AOW-pensioen ontvangt.
U vraagt zich af of Nederland bereid is iets aan dit probleem te doen en u bent van mening dat een en ander is ontstaan omdat in het verleden bij het afsluiten van het Verdrag de Nieuw-Zeelandse wetgeving vanuit Nederland niet goed zou zijn bestudeerd. In dit verband deel ik u het volgende mee.

Het is inderdaad juist dat ingevolge de Nieuw-Zeelandse wetgeving buitenlandse pensioenen worden afgetrokken van de Superannuation; daardoor wordt ook het Nederlandse AOW-pensioen afgetrokken van de Superannuation. Dit laatste is indertijd bij het afsluiten van het Verdrag vanuit Nederland wel degelijk onderkend. In tegenstelling tot hetgeen u in uw brief veronderstelt heeft het Verdrag hiermee echter niets te maken; ook vóór de inwerkingtreding van het Verdrag was dit reeds het geval.

Nederland kent een sociaalverzekeringssysteem dat gefinancierd is uit premies, terwijl Nieuw Zeeland een oudedagsvoorziening kent die wordt gefinancierd uit de belastingen. In Nederland is vanwege de verplichte verzekering de toezegging gedaan dat men bij het bereiken van de 65-jarige leeftijd een uitkering krijgt, waarvan de hoogte is gebaseerd op het aantal verzekerde jaren.

Het Nieuw-Zeelandse systeem is een systeem van sociale bijstand, zoals wij dat ook in Nederland kennen.
Ook in Nederland vindt op een bijstandsuitkering korting plaats in geval van neveninkomsten dan wel vermogen.

In uw brief stelt u terecht dat Nieuw Zeeland niet het recht heeft de AOW-wet te veranderen om tegemoet te komen aan de Nieuw-Zeelandse wetgeving. U zult er daarom dan ook begrip voor hebben dat de Nederlandse regering niet het recht heeft de Nieuw-Zeelandse


2

Superannuation te veranderen teneinde tegemoet te komen aan de Nederlandse AOW- wetgeving.
Omdat de Nieuw-Zeelandse overheid niet bereid is gebleken de nationale wetgeving aan te passen, valt aan het probleem helaas dus niets te doen.
Overigens weet de Nieuw-Zeelandse regering zich daarbij gesteund door de Nieuw- Zeelandse bevolking. Enkele jaren geleden is in Nieuw Zeeland een referendum gehouden met als inzet de vraag om van het bijstandsysteem naar een verzekeringsstelsel over te stappen.
Met een overweldigende meerderheid heeft de bevolking toen neen gezegd op die vraag.

Tenslotte wil ik u nog op het volgende wijzen.
In uw brief stelt u dat gepensioneerden die een Nieuw-Zeelandse Superannuation ontvangen een volbetaalde dagtaak mogen hebben zonder dat de Superannuation wordt gekort. Dit is (onder bepaalde voorwaarden) inderdaad juist maar omdat dit laatste ook geldt voor Nederlandse (en andere buitenlandse) uitkeringsgerechtigden die een Superannuation ontvangen, lijkt het mij dan ook dat in dit geval van ongelijke behandeling geen sprake is.

Ik vertrouw u met het bovenstaande voldoende te hebben ingelicht.

Hoogachtend,
de Staatssecretaris van Sociale Zaken
en Werkgelegenheid,

(H.A.L. van Hoof)