Gemeente Oostzaan

18 januari 2005

-Wat spoelt u door het riool?
-Start werkzaamheden bedrijventerrein Kolkweg-Zuid
-Gladde wegen

---

Wat spoelt u door het riool? Zoals wellicht bekend, komt al het afvalwater van huishoudens en bedrijven van wasbakken, gootstenen en toiletten in de riolering terecht. Via een buizenstelsel komt dit afvalwater bij kleine of grote rioolgemalen terecht. Deze pompen zorgen er voor dat het rioolwater bij de rioolwaterzuivering komt. Het gebeurt regelmatig dat, door vervuiling van textiel, kledingstukken touw, hout en vet, de pompen van de rioolgemalen verstoppen of stuk draaien. Hierdoor loopt het rioolstelsel vol en zal het rioolwater overstorten op het oppervlaktewater in de sloten en vaarten in uw omgeving. Dit is erg slecht voor het milieu.
Het lozen van andere stoffen dan afvalwater in het riool is een milieuovertreding. Bij constatering krijgt de veroorzaker een flinke boete, bovendien zijn de kosten van de reparatie voor de veroorzaker. Als de riolering onder uw woning en tussen de woning en de erfgrens verstopt of verzakt is, bent u zelf verantwoordelijk voor het herstel van de riolering.
Let er dus goed op wat u via uw toilet en wastafels wegspoelt!


---

Start werkzaamheden bedrijventerrein Kolkweg-Zuid Op maandag 31 januari start de gemeente met het bouwrijp maken van het bedrijventerrein aan de Kolkweg. Voor het bouwrijp maken plaatst de aannemer een keet en bouwhekken op het terrein. Het terrein wordt voorzichtig gemaaid en gevlakt zodat de muizen en andere dieren tijdig kunnen ontsnappen. De medewerkers van de aannemer krijgen hiervoor speciale instructies van het bureau Waardenburg, om dit werk ecologisch verantwoord te kunnen uitvoeren. Dit bureau is gespecialiseerd in ecologie en milieu. Voor het bouwrijp maken leggen we een bouwweg van bijvoorbeeld steenkorrel aan, daarover wordt grond aangevoerd om het terrein op te hogen en voor te belasten. Voor de afwerking storten we er zand overheen. Eventueel drassige grond wordt verwijderd en vervangen door betere grond. Verder graven we een doorvaart naar de Kolksloot en dempen we de watergang tussen beide percelen. Ook leggen we een vaarduiker aan. Op het noordelijke terreindeel zal zand voor de latere afwerking worden opgeslagen. Deze werken worden uitgevoerd door het LCHG te Delft. Ook starten we met de aanleg van de riolen, kabels en leidingen met aansluit punten voor de toekomstige bedrijven. In december 2005 moet het noordelijke gedeelte gereed zijn voor de start van de bouw van de eerste bedrijven. Het zuidelijke deel zal in de jaren erna worden opgeleverd.


---

Gladde wegen
De winter is weer in aantocht met alle ongemakken die daarmee gepaard gaan, zoals gladde wegen. Hieronder leest u wat de gemeente doet om de gladheid tegen te gaan.
Strooiplan
Tijdens de werkuren (maandag t/m vrijdag van 8.30 tot 16.00 uur) strooien we de hoofd- en binnenwegen, bruggen en fietspaden met wegenzout. Buiten de normale werkuren worden alleen de hoofdwegen gestrooid. Dit zijn De Haal, De Heul, Stationsstraat, Noordeinde, Twiskeweg, Kerkbuurt, Zuideinde, Begoniastraat, Kolkweg, Ambacht, Dors, Kerkstraat, Lisweg en de Zuiderlaaik tot aan de brug. De gladheidbestrijding in Het Twiske wordt door Recreatieschap Het Twiske verzorgd. U moet er altijd rekening mee houden dat het, ondanks dat er zout gestrooid is, glad kan zijn. Gestrooid zout moet altijd door het verkeer worden ingereden voordat het resultaat krijgt. Sneeuwschuiven
Als er veel sneeuw gevallen is, kan het voorkomen dat er ook sneeuw geschoven moet worden. Dit zal alleen op de bovengenoemde doorgaande wegen plaatsvinden. Het gevolg kan dan zijn dat parkeerplaatsen en inritten van en naar woningen door de opgeschoven sneeuw worden geblokkeerd. Deze dient u dan zelf toegankelijk te maken. Indien er sneeuw valt, verzoeken wij u om zelf even het trottoir voor uw woning te vegen!
Strooizout
Indien u dit wenst kunt u op de gemeentewerf wat strooizout ophalen om uw stoepje te strooien. Dit kan op werkdagen tussen 9.00 uur en 9.30 uur en 12.30 en 13.00 uur, of donderdag tussen 9.30 uur en 10.30 uur en 19.00 uur en 20.00 uur. Wel moet u zelf een emmer of plastic zak meenemen.