Provincie Limburg

Veiligheidsrapport Chemelot 2004 vastgesteld Gedeputeerde Staten hebben het veiligheidsrapport van de locatie

Chemelot vastgesteld. Zij concluderen dat het rapport voldoende volledig is en dat de externe risico's geen aanleiding geven tot het aanpassen van de eerder verleende Wet Milieubeheer vergunningen. Het rapport is een actualisatie van het veiligheidsrapport 2001 van de gehele productielocatie Chemelot.

De Provincie Limburg heeft, samen met andere bevoegde instanties (Arbeidsinspectie Directie Major Hazard Control, de gemeenten Sittard-Geleen-Born en Stein en de Regionale Brandweer Zuid Limburg), geconstateerd dat het rapport voldoende volledig is. De volledigheid is getoetst aan de hand van de richtlijn van de Commissie Preventie van Rampen (CPR-20). Deze geeft aan waaraan de inhoud van een veiligheidsrapportage moet voldoen. Daarnaast heeft de Provincie Limburg de berekende externe risicos getoetst aan de hand van het recent in werking getreden Besluit externe veiligheid inrichtingen. In het door GS vastgestelde coalitieakkoord is veiligheid een van de speerpunten. De Provincie waarborgt deze veiligheid onder andere door kritisch te kijken naar vergunningverlening en de daarin opgenomen voorschriften. Ook stelt zij voor bedrijven waarvoor zij bevoegd gezag is handhavingsprogrammas op. Bedrijven worden meerdere keren per jaar bezocht en gecontroleerd op de naleving van deze voorschriften.

Op de locatie Chemelot bevinden zich diverse chemische procesinstallaties. Er worden kunststoffen geproduceerd zoals polyetheen, polypropeen, polyvinylchloride (PVC) en synthetische rubber. Ook zijn op deze locatie fabrieken aanwezig voor de productie van caprolactam, acrylonitril, ureum en kunstmest. Een andere tak van bedrijven betreffen de fabrieken van speciale producten waar onder andere de zoetstof Aspartaam wordt geproduceerd.

17-1-2005 09:58