NOC*NSF


NOC*NSF vraagt Kamer om ruimte

ARNHEM - Op 17 januari vindt het laatste kamerdebat over de Nota Ruimte plaats. NOC*NSF vertegenwoordigt ruim 4 miljoen actieve Nederlandse sporters. Een groep die nog steeds in omvang toeneemt en die - nu en in de toekomst - behoefte heeft aan voldoende ruimte om in de eigen woonomgeving sportief actief te kunnen zijn. NOC*NSF heeft de Tweede Kamer opgeroepen om de Nota Ruimte kritisch te toetsen op een aantal zorgpunten.

In de Nota Ruimte wordt veel te weinig ruimte gereserveerd voor sport. De netto beschikbare ruimte voor sport is de afgelopen jaren kwantitatief én kwalitatief afgenomen. In de binnensteden is bijna geen groene ruimte meer beschikbaar. De meeste sportaccommodaties zijn verplaatst naar de randen van de steden waardoor de locaties minder toegankelijk en bereikbaar zijn geworden. Dit is zeer zorgwekkend. Zeker ook de te verwachten groei van het aantal sportief actieve Nederlanders in ogenschouw nemend.

Voor de georganiseerde sport is tot 2020 een extra ruimtebehoefte berekend van 9.150 ha. Deze komt bovenop het huidige gebruik van 31.000 ha. De grootste groeibehoefte zit bij hockey (ca. 220 ha), fietsen (ca. 150 ha), paardrijden (ca. 460 ha) en golf (ca. 7800 ha!).

Multifunctionele sportaccommodatie

Het gaat ook om de locatie en inrichting van de ruimte: de maatschappelijke rol die sportverenigingen kunnen en willen vervullen vraagt minimaal om een multifunctionele sportaccommodatie in elke wijk. De locatie en bereikbaarheid van sportaccommodaties zijn bepalend voor de sportdeelname door in het bijzonder ouderen, jeugd en allochtonen. Laagdrempelige voorzieningen in de directe woonomgeving zijn nodig om deze Nederlanders aan het sporten te krijgen en te houden.

Als streefwaarde geldt: reserveer 400 m2 groen/blauw per (nieuwe) woning binnen 5 km van deze woning. Deze streefwaarde zou bij voorkeur ook bij de renovatie van oude stadswijken moeten worden gehanteerd. Voor nieuwbouwwijken dient een minimaal gelijkwaardige verhouding (1 op 1) te gelden tussen enerzijds openbaar groen/blauw, buiten- en binnensportaccommodaties en speelvoorzieningen en anderzijds woningen, bedrijfs- en niet sportgerelateerde infrastructuur.

Uitgerekend is dat, ondanks realisatie van strategische groenprojecten, het al bestaande tekort aan 'groene' sportruimte de komende jaren zal oplopen. Om dit tekort weg te werken zou 330.000 ha agrarisch gebied opgewaardeerd of aangepast moeten worden.

Decentralisatie zonder normstelling vanuit het Rijk Dit punt van kritiek wordt breed gedragen door alle fracties. Het kabinet Balkenende kiest met deze Nota definitief voor het decentraliseren van de besluitvorming over ruimte en voorzieningen naar het provinciale en lokale niveau. Dit zal slecht uitpakken als er geen kaders of normen worden aangereikt en geen controle op naleving vanuit de rijksoverheid. NOC*NSF ziet graag een nadere invulling van het begrip 'basiskwaliteit', waarin concrete streefwaarden en kengetallen vanuit de sport- en recreatiesector zijn opgenomen. Met de bovengenoemde kengetallen en streefwaarden geeft NOC*NSF -de georganiseerde sport- aanknopingspunten om te komen tot een nadere invulling van het begrip 'basiskwaliteit', waar de Kamer om heeft gevraagd.

(13 januari 2005)