CDA

04-01-05

15 januari:
werkbijeenkomst wetsvoorstel gekozen burgemeester

Voorafgaand aan de Nieuwjaarsbijeenkomst van het CDA op zaterdag 15 januari a.s. vindt van 10.30 tot 13.30 in zalencentrum Figi in Zeist op initiatief van Tweede Kamerlid Liesbeth Spies een werkbijeenkomst over het wetsvoorstel inzake de gekozen burgemeester plaats.

De bijeenkomst wordt voorgezeten door Jan Bart Mandos, die portefeuillehouder in het Dagelijks Bestuur is.

Het aantal deelnemers is beperkt tot maximaal 50 personen. Dat betekent dat, indien u de bijeenkomst bij wilt wonen, u zich snel dient aan te melden via email: l.spies@tweedekamer.nl. De volgorde van aanmelding is bepalend. Wij verzoeken u dringend zich uiterlijk 8 januari 2005 per mail aan te melden. U ontvangt dan in de week voorafgaand aan de bijeenkomst het definitieve programma.

Waarom deze werkbijeenkomst?

De keuze voor de direct gekozen burgemeester vloeit voort uit afspraken die in het huidige regeerakkoord zijn gemaakt. Vanuit dat gegeven heeft de Tweede-Kamerfractie tot op heden haar inbreng geleverd ten aanzien van de invulling van de gekozen burgemeester. Hierbij heeft de fractie gebruik gemaakt van de adviezen van de Commissie Deetman en het standpunt van de CDA bestuurdersvereniging. De inzet is gericht op:


- behoud van voldoende lokale autonomie.


- - het uitgangspunt van het hoofdschap van de raad, onder andere tot uitdrukking komend in de aanstellingswijze van de wethouders


- - het uitgangspunt van collegiaal bestuur


- - een goede regeling voor de vertrekkende burgemeesters


- - een gefaseerde invoering vanaf 2006

Zoals wellicht bekend is, heeft het kabinet de wetsvoorstellen gericht op het invoeren van een rechtstreeks gekozen burgemeester aan de Tweede Kamer aangeboden.

Voorafgaand aan de behandeling stelt de fractie het zeer op prijs om met belangstellenden en betrokkenen van gedachten te wisselen over de invulling van de gekozen burgemeester. De fractie zal de uitkomsten gebruiken bij het leveren van de inbreng bij het wetsvoorstel.

Aan de hand van het wetsvoorstel zal op de werkbijeenkomst worden stil gestaan bij in geval:


- - de positie van de raad en de wethouders


- - de bevoegdheden van de burgemeester


- - de regeling bij geschillen


- - de kandidaatstelling, de campagne en de campagnefinanciering


- - de invoeringsvarianten


- - de consequenties van deze voorstellen voor gemeenten en de samenwerking met andere overheidsinstanties