Socialistische Partij

SP-er Van Groenendaal wint kort geding

14-01-2005 * SP-actievoerder Eric van Groenendaal heeft het kort geding gewonnen dat hij had aangespannen omdat per 1 januari het aantal uren zorg en hulp waar hij recht op had, werd gehalveerd. Het lid van de SP-gehandicaptenactiegroep 'De Rode Rijders' moest van een oude AWW-regeling over gaan naar de AWBZ. Hiervoor moest zijn zorgvraag opnieuw beoordeeld worden. De aangekondigde halvering van de zorg zou betekenen dat hij niet meer zelfstandig zou kunnen blijven wonen. De rechter kende hem vandaag het volledige aantal uren met terugwerkende kracht toe, als voorlopige voorziening.

Het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ) voerde de herbeoordeling uit met een formulier en één telefoontje. Van Groenendaal kan door zijn handicap zijn armen amper gebruiken, maar hulp bij het koken en het doen van boodschappen zou hij volgens het CIZ niet nodig hebben. Bij het vaststellen van de benodigde uren zorg en hulp is dat daarom niet meer meegenomen, terwijl mede dankzij die voorziening Van Groenendaal al 26 jaar zelfstandig woont.

Van Groenendaal: "Wat frustreert is dat ik door deze onzin hard geconfronteerd wordt met mijn handicap, wat ik als zwaar vernederend ervaar. Dit is een fundamentele aantasting van mijn manier van leven." Samen met SP-Kamerlid Agnes Kant besloot hij een kort geding aan te spannen.

Omdat hij ongetwijfeld niet de enige is dit overkomt - de bezwaarschriften stromen binnen bij het CIZ - stelde de SP Kamervragen over de gang van zaken. Agnes Kant: "Het CIZ is een landelijk indicatieorgaan dat is ingesteld omdat de RIO's het werk niet aan konden. De RIO's stonden al veel te ver van de mensen af, maar je ziet dat dit bij het CIZ nog erger is. Het is ongehoord ze per telefoon beoordelen wat een gehandicapte voor hulp nodig heeft. Men komt daarbij tot volstrekt onredelijke beslissingen. Het is een bureaucratische instelling die onzorgvuldig en te streng te werk gaat, puur omdat er bezuinigd moet worden."

Na dit eerste succes gaan Van Groenendaal en Kant gehandicapten mobiliseren en organiseren die met vergelijkbare onredelijke herbeoordelingen geconfronteerd worden.