Ingezonden persbericht
Persbericht
Wine Professional: volwassen vakbeurs voor tophoreca
Met een bezoekersaantal van ruim 7000 (circa 20% meer dan in 2004), 70% meer exposanten en participanten en een nog breder aanbod aan producten en omlijstende, educatief getinte programma s heeft Wine Professional zich na drie edities bewezen als een niet meer weg te denken, volwassen business-to-business beurs.
Synergie
De samenwerking tussen The Wine & Food Association, Amsterdam RAI en de Horecava heeft opnieuw duidelijk zijn vruchten afgeworpen. Wine Professional en Horecava bestrijken samen alle segmenten van de horeca en met de volledig nieuwe Europa Foyer en Diamond Lounge kon Wine Professional drie dagen lang beschikken over een locatie die qua sfeer en ruimte aan alle eisen voor een serieuze vakbeurs voldeed.
Onderscheidend vermogen
In een tijd waarin de economie nog altijd onder druk staat en de effecten in de horeca duidelijk hun sporen nalaten is ook de interesse voor beurzen en aanverwante evenementen tanende. Voor The Wine & Food Association zijn deze concrete feiten aanleiding geweest om tijdens de derde editie van Wine Professional meer dan ooit de nadruk te leggen op begrippen als kwaliteit, onderscheidend vermogen en toegevoegde waarde. Ruim 100 stands met uitsluitend kwalitatief hoogwaardige producten, zorgden met een keur aan wijn-spijsprogramma's in drie theaters voor een rijk aanbod voor de professionals uit de tophoreca in Nederland. Tegen de algemene tendens in, mocht Wine Professional zich verheugen in een substantiële toename van het aantal geregistreerde, serieus geïnteresseerde bezoekers. Voor velen van hen bleek het gepresenteerde aanbod eigenlijk te groot en te gevarieerd voor een bezoek van slechts één dag.
Chefs live aan het werk
Tal van topchefs verzorgden kookdemonstraties waarbij sommeliers, gastheren, chefs en vertegenwoordigers uit de diverse disciplines van de handel zich lieten inspireren door grensverleggende wijn-spijscombinaties. Enkele van de hoogtepunten bleken de Elzasser wijnen van Andre Ostertag bij de Aziatische gerechten van meesterchef Chen Yu Yeh, de gerechten van Jonnie Boer (De Librije) in combinatie met de hooggekwalificeerde Spaanse wijnen van Vega Sicilia, Edwin Kats (La Rive, Amstel Hotel) die zowel de oude als nieuwe-stijl wijnen van Camille Giroud tot hun recht liet komen, en de sherry-spijscombinaties van Edwin van de Goor en Gert-Jan Cieremans (restaurant Seinpost), waarmee zij drie dagen later in Jerez de la Frontera de tweede plaats zouden bereiken tijdens de internationale finale van de Copa Jerez. Al met al vormden de kooksessies een prachtige momentopname van de hedendaagse Nederlandse topgastronomie en toonden ze tevens aan welke resultaten een nauwe samenwerking tussen wijnhandel en chefs kan opleveren. Daarbij zorgde het bredere aanbod aan gastronomische producten op de beurs tot veel culinaire variatie in de programma s.
Exclusieve proeverijen
Op het gebied van wijn presenteerde importeur Okhuysen de 5 Premier Grand Cru's uit Bordeaux, een zeldzaam mooie proeverij, culinair omlijst door Lucas Rive (De Bokkedoorns), die qua impact en exclusiviteit alleen kon worden geëvenaard door de presentatie met 10 jaargangen Profile, de prestige wijn van Merryvale uit Californië. Importeur Hosman Vins uit Schiedam zorgde dat Wine Professional deze primeur voor Europa kreeg die onomstotelijk aantoonde dat deze wijnen een vaste plaats in de beste wijnkelders verdienen.
Onbekend maar niet onbemind
Zoals gebruikelijk ook veel aandacht voor minder bekende of nog altijd ondergewaardeerde producten, zoals wijnen uit Kroatië en Marokko, een brede selectie Barbera's uit Italië, diverse andere Italiaanse topwijnen zoals de Brunello di Montalcino van Campogiovanni, Rosso Conero van Umani Ronchi en Taurasi van Mastroberardino. Roberto Bava toonde niet alleen het fraaie rijpingspotentieel van zijn barbera's, maar ook de mogelijkheden om diverse chocolade te combineren met passito's, grappa en Barolo Chinato.
Wijnlanden voor het voetlicht
Verschillende wijn producerende landen lieten zich, in samenwerking met landenbureaus, vertegenwoordigen door clusters van importeurs. Zo waren er vier importeurs gespecialiseerd in Oostenrijkse wijnen, die onder auspiciën van het Austrian Wine Marketing Board gezamenlijk een proeverij verzorgden en lieten het Australian Wine Bureau, het California Wine Institute en het Bureau voor Zuid-Afrikaanse Wijnen zich met een breed aanbod van hun beste kant zien. Zuid-Afrika bewees met de gepresenteerde 4,5- en 5-sterrenwijnen de aansluiting met de wereldtop te hebben gevonden. Het Informatiebureau voor Duitse Wijn verzorgde twee proeverijen met Duitse Rieslings in combinatie met Oosterscheldekreeft en de Portugal-delegatie van het ICEP bewees middels een proeverij van Portugese premium wines en een prestigieuze portproeverij aan het slot van de beurs dat we in de nabije toekomst veel kunnen verwachten van het wijnland Portugal. Ook Argentinië kwam sterk voor de dag in o.a. twee kooksessies met premium wines.
Debatten
Een grote publiekstrekker was het Restaurantgidsendebat. Als debat kwam deze topontmoeting tussen Michelin, Gault-Millau, Lekker en Iens wellicht niet zo goed uit de verf, maar de inside information die de vier hoofdrolspelers verschaften was voor veel horecaprofessionals en journalisten meer dan interessant.
Met het Platform Wijnspeciaalzaakhouders en een educatieve proeverij annex discussie kreeg ook deze beroepsgroep de nodige aandacht en het debat Kurk, kunststof, schroefdop of glas , met onder andere Carlos de Jesus, Marketing Director Amorim kreeg de discussie omtrent de meest geschikte afsluiting van de wijnfles een vervolg.
Competities
Het competitie-element was aanwezig in de finale en prijsuitreiking van de Nationale Huiswijncompetitie, de voorronde van de Master of South American Wines (onder auspiciën van Viña Santa Rita en Noordman Wijnimport), de uitreiking van het Gouden Bouillonblokje en de finale van de Graham s Trophy.
Het Gouden Bouillonblokje werd door Will Jansen, hoofdredacteur van het cultureel gastronomisch magazine Bouillon uitgereikt aan John Vincke, restaurantmanager van Mangerie De Kersentuin in Amsterdam. De jaarlijkse onderscheiding is bedoeld als een bewijs van respect aan iemand in de Nederlandse gastronomie die na een aantal tegenslagen een hart onder de riem goed kan gebruiken.
De vijfde editie van de Graham s Trophy, de portwijncompetitie voor professionals werd gewonnen door Arno Aartsen, sommelier van restaurant De Hofstee in Bladel. Tijdens de finale werden de vijf overgebleven kandidaten aan een zware test onderworpen, waarbij ze o.a. de opdracht kregen een port te blenden.
Op naar 2006
Met Wine Professional richt The Wine & Food Association zich op het verder ontwikkelen van kennis, ervaring, kwaliteit en toegevoegde waarde van de Nederlandse horeca. De vele innovatieve initiatieven tijdens de derde editie van Wine Professional vergden veel van bezoekers, standhouders en organisatie, maar was wederom een bron van inspiratie voor de gehele Nederlandse horeca en haar toeleveranciers.
Afgaand op het succes van de derde editie kijken de organisatoren met vertrouwen uit naar Wine Professional 2006.