Universiteit Maastricht

24 december 2004
UM verleent eredoctoraat aan prof. dr. J. H. Drèze uit Leuven Ter gelegenheid viering 20-jarig bestaan Faculteit Economie en Bedrijfskunde

De Universiteit Maastricht (UM) verleent een eredoctoraat aan prof.dr. J.H. Drèze, als emeritus hoogleraar economische wetenschappen verbonden aan de Katholieke Universiteit van Leuven. De toekenning van het eredoctoraat vindt plaats ter gelegenheid van de viering van het 20- jarig bestaan van de Faculteit der Economische Wetenschappen en Bedrijfskunde van de UM.

Professor Jacques Drèze (1929) ontvangt het eredoctoraat voor zijn baanbrekend wetenschappelijk werk op de gebieden decision theory, econometrie, financiering, macro-economie, micro-economie en statistiek. Drèze was in 1966 de oprichter van CORE, het Center for Operations Research en Econometrics in Louvain la-Neuve, het eerste internationaal zichtbare onderzoeksinstituut in Europa en voorbeeld voor vele daarna opgerichte onderzoeksinstituten. Hij was ook de oprichter van de European Economic Association, ter bevordering van de economische wetenschap in Europa.

Het eredoctoraat zal worden uitgereikt aan prof. Drèze bij gelegenheid van de Dies-viering van de UM op vrijdag 14 januari 2005. De erepromotoren zijn prof.dr. F. Ch. Palm, hoogleraar Kwantitatieve Economie i.h.b. de econometrie en prof.dr. P.J.J. Herings, hoogleraar Algemene Economie, i.h.b. Micro-economie. Beide zijn verbonden aan de Faculteit der Economische Wetenschappen en Bedrijfskunde van de UM.

Naast het eredoctoraat, wordt namens de economische faculteit tijdens de Dies-viering aan prof. Drèze ook de Award for European Economic Integration uitgereikt voor zijn belangrijke bijdrage aan het onderzoek in de economische wetenschappen in Europa en de vertaling ervan naar het economisch beleid in Europa. De award bestaat uit een oorkonde en een geldbedrag.

De Faculteit der Economische Wetenschappen en Bedrijfskunde is sterk internationaal geörienteerd. Het percentage niet-Nederlandse studenten in de reguliere bachelor- en masteropleidingen bedraagt meer dan 35 en ook komen elk semester driehonderd uitwisselingsstudenten naar Maastricht. De opleidingen die de faculteit verzorgt eindigen in de oordelen van studenten en onafhankelijke deskundigen steevast in de hoogste regionen. De faculteit is houder van het internationaal erkende keurmerk voor kwaliteit AACSB.