VWA: na buikgriep geen voedsel klaarmaken
Jan 14 2005
Uit een onderzoek van de Voedsel en Waren Autoriteit naar 13 klachten over voedselinfecties werd in vier gevallen het norovirus aangetoond. In één van de gevallen kon het virustype in de faeces direct gerelateerd worden aan het genuttigde voedsel.
In het algemeen zijn schelpdieren, zoals mosselen en oesters, en rauwe (ongekookte) groenten de belangrijkste bronnen voor voedselgerelateerde infecties. Maar bij norovirussen worden de meeste infecties veroorzaakt door contact tussen patiënt en medemens. Ook als de eigen klachten over zijn, blijven buikgriep patiënten een infectiebron.
De VWA adviseert daarom aan mensen die buikgriep hebben gehad tot 2-3 dagen na hun klachten geen voedsel klaar te maken en ook de daaropvolgende dagen extra hygiëne in acht te nemen.
Op de website van RIVM staat meer informatie over norovirus en te nemen maatregelen.
Norovirussen zijn een veel voorkomende oorzaak van gastro-enteritis (buikgriep) naast de meer bekende Salmonellea en Campylobacter.
Meer informatie:
· VWA Rapport · Norovirus in voedsel geassocieerd met uitbraken van gastro-enteritis
· RIVM · Informatie Norovirus
· RIVM rapport · Registratie voedselinfecties en vergiftigingen 2003
· Campagne · "Voorkom voedselvergiftiging: ban de bacterie"
· · Voedingscentrum: onder voedselveiligheid bij voedselvergiftigingen staan eenvoudige maatregelen voor een betere hygiëne bij voedselbereiding
Warenklachtenlijn
Heeft u vragen, klachten of twijfels over de veiligheid van consumentenproducten of signaleert u iets dat de voedselveiligheid in gevaar kan brengen? Dan kunt u 7 dagen per week en 24 uur per dag de Warenklachtenlijn van de VWA bereiken op het gratis telefoonnummer 0800 0488 of via deze website.
Voedsel en Waren Autoriteit